Не бях послушен, но не съм и обещавал. Поставих едно-единствено условие - да подбера екипа, с който да работя. Осигурявах комфорт на всички, работещи в системата на МВР, но не и на политически търговци, които се упражняваха по темата МВР. Това заяви Калин Стоянов по време на церемонията по предаването на властта в Министерството на вътрешните работи, предаде репортер на "Фокус"

"Бях министър на българските граждани. Бях там, където хората имаха нужда от мен. Благодаря за безусловната подкрепа, която получих в стремежа да не позволя политическа употреба на ведомството. Тя е доказателство, че направих правилния избор, въпреки цената, която платихме с моето семейство", допълни бившият министър.

Той бе категоричен, че през цялото време е водел "тежка битка срещу схеми и зависимости". 

"Работих по правилата. Не участвах в политически интриги и водех тежка битка,. Не съжалявам за което. Имах силата да се изправям срещу схеми и зависимости, за да отстоя достойнството на институцията и на колегите си. Не допуснах "ала-бала" на изборите и това не се прощава", заяви Калин Стоянов.

Той благодари на всички колеги, с които е работел през периода, в който заема министерския пост: "Вие бяхте и сте моята мотивация да не се отказвам да работя за България и за българските граждани". 

"Министър Илков беше част от моя екип от ден първи. Надявам се, че ще успее да отстоява на всякакви опити за политическо овладяване на системата на МВР. С изградения от мен екип съм убеден, че ще му бъде по-лесно от изпълнява приоритетите, стоящи пред системата", категоричен бе Стоянов. 

По време на церемонията по приемането на властта новият служебен вътрешен министър Атанас Илков заяви, че си дава сметка за сложността на ситуацията, в която оглавява ведомството. 

"Убеден съм, че с всички служители на МВР ще отговорим на обществените очаквания и всички онези тенденции, която бяха тиражирани в общественото пространство, ще останат в историята. Основни акценти на нашата работа ще бъдат купения вот и противодействие на престъпленията спрямо изборното законодателство", заяви Илков.