Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа е овладян и локализиран. С цел да избегнем възпламеняване ще има екипи на Пожарна безопасност, Горски стопанства и Гранична полицая. Това обяви вътрешният министър Калин Стоянов, предаде репортер на "Фокус".

По думите му на българо-гръцката граница ситуацията е сложна. Пожарът бавно, но сигурно върви към нашата граница, намира се на не повече от километър от нашата граница.

"На българо-гръцката граница ситуацията не е "никак цветуща". От няколко дни на територията на Гърция бушува пожар, който бавно, но сигурно върви към наша граница. Колегите от гръцка страна работят само с хеликоптери. В момента това, което видяхме и това, което предполагат колегите специалисти е, че пожарът е на не повече от километър в най-близката част. Фронтът на пожара е не по-малко от 15 км. На място не могат да пристъпят, защото теренът е труднодостъпен. На място за низовото горене няма как да достъпат в момента. Причината е, че теренът е много трудно достъпен и доколкото разбрах там в района има и минни полета, които са от преди много години и затова там не е допустимо да влизат хора. От наша страна ние сме се приготвили за това, което вероятно ни предстои", допълни Стоянов.

Той посочи, че на голяма част от силите и средствата ще бъдат прегрупирани на границата. "Ако има навлизане на пожара на наша територия, ще стане най-рано утре. Колегите от Сандански и Петрич са изградили сериозни просеки, с които да предотвратим пожара. Всички средства, които имаме, вече са там", каза още Калин Стоянов.

Министърът гарантира, че има достатъчно облекла за пожарникарите и МВР е направило допълнителни поръчки за още.