Имам усещането, че до известно време ще установим точното по какъв начин се е случило влизането на господин Банев в България точно в този период от време (бел. от ред. - март - юни 2022 година). Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти в кулоарите на парламента, предаде репортер на "Фокус"

Министър Стоянов заяви, че няма ясни данни за това, че Евелин Банев - Брендо е влязъл на територията на страната с въпросния мистериозен самолет, кацнал в Търговище през 2022 година. Той подчерта, че към този момент има единствено съвпадение между датата на кацане на самолета и информацията на Министерството на вътрешните работи за предполагаемия период, в който Брендо се е завърнал в страната.  

"Аз казах категорично кога според нас е периодът, през който той е влязъл, а именно - има информация в МВР, че това се случило в периода от края на марто до началото на юни. Точно в този период съвпада със ситуацията със самолета, който премина няколко европейски държави и необезпокоявано кацна в България", поясни министърът. 

Ако господин Банев е бил в този самолет, е въпрос на доказване. Повтарям - казах периодът, в който ние знаем, че той е дошъл в България", допълни той. 

Той каза, че двамата задържани за извършването на мистериозния полет до Търговище най-вероятно имат връзка с организираната престъпна група за контрабанда, за която вътрешният министър разказа по време на изслушването си пред депутатите. 

"Преди около месец пристъпихме към реализация на групата. Т я се занимаваше с незаконни прелитания с цел контрабанда. Вероятно в следващите дни ще ви изнесем повече данни съвместно с прокуратурата", каза Калин Стоянов.  Той допълни, че групата най-вероятно се е запазила с контрабанда на наркотици. 

Той разказа и за действията на българските власти, когато е получена информация, че Брендо е бил задържан в Украйна. 

"В момента, в който беше потвърдена информацията, че той е бил задържан в Украйна, максимално бързо, в рамките на ден, бяха изпратени всички необходими документи бяха изпратени, въз основа на които е обявен за издирване. Около 20 дни след това се появява информацията, че Брендо е освободен в Украйна. Ние правим запитване и те казват, че той е освободен заради това, че има украинско гражданство", разказа вътрешният министър. 

През целия период, в който той е бил издирван, действията на българските власти не са спирали, увери министърът.