Брендо  най-вероятно е влязъл със самолет в България през пролетта на 2022 година. Това стана ясно от изказването на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушването си във връзка с доброволното предаване на Евелин Банев – Брендо, предаде репортер на "Фокус".

"В МВР има информация според която Евелин Банев - Брендо е влязъл на територията на България от края на месец март до началото на юни 2022 година. Това е свързано с обстоятелствата, които са покрай самолета, който, както всички разбрахме, тогава по времето на действащия вътрешен министър Бойко Рашков въпросният самолет беше преминал през няколко европейски държави, кацнал временно на едно летище до Видин, презаредил и отново продължил и кацнал в района на Търговище. Тогава разбрахме, че поради времето е било много лошо, вероятно липса на стиковка между МВР и Министерството на отбраната, не са взети никакви мерки, ние вървим доста след събитията. но съм убеден, че за доста кратък период от време ще установим и ще потвърдим информацията, която имаме", заяви вътрешният министър. 

Калин Стоянов припомни за случая със самолета, който мистериозно кацна в страната ни преди 2 години. Той каза, че още тогава, като директор на ГДБОП, е започнал проверка, която през тази година е установила съпричастност на двама души. 

В хода на разследването ГДБОП е работила със Софийска градска прокуратура и съседна на нашата страна. Установено е, че дваматра задържни са част от престъпна група, извършваща незаконни полети с цел контрабанда. По думите на вътрешния министър задържаните се опитват в момента да сключат споразумение с разследващите органи. 

По отношение на Евелин Банев - Брендо българските власти са установили, че той използвал турски, молдовски, украински, унгарски и гръцки документи за самоличност. 

Попитан за мотивите за прибирането на Брендо у нас и доброволното му предаване, той каза: "Нямаме подобна информация за това какъв е поводът за това точно в този момент Евелин Банев да се предаде пред Централния софийски затвор. Предполагам че този човек е започнал да усеща, че обръча около него се затяга. Това е мое предположение".

По-късно в хода на дискусиите вътрешният министър уточни, че все още няма оперативна информация за това, че Брендо се е прибрал със самолет в страната.