Близо до пожара на гръцко-българската граница има стари военни мини. Това са минни полета, които са разположени и от двете страни, на двете територии. Това каза пред журналисти на летище Пловдив министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, предаде репортер на "Фокус".

Той успокои, че пожарът все още не е достигнал нашата граница и ситуацията засега се владее. 

"Хубавото е, че през последната нощ няма напредване на пожара към нашата територия. Ако евентуално огънят достигне до България, то това няма да стане в близките два дни", поясни Калин Стоянов.

За минните полета той обясни, че там човешки крак няма как да стъпи, има изградени и просеки, от тях нататък няма как да се влиза.  

"Ситуацията засега е спокойна. Повечето наши сили вече са насочени натам, испанците също имат готовност още днес да потеглят, а чехите ще тръгнат утре сутринта. Ако се наложи ще работят и нашите хеликоптери на Министерството на отбраната и ще се справят", каза министър Стоянов. 

По думите му нашите екипи по нищо не отстъпват на колегите си от Испания и Чехия. Нашите момчета са работили четири дни рамо до рамо с тях. Имало е чудесна комуникация и професионализъм в работата. 

Испанците са с два хеликоптера, с вместимост по 6 тона вода, а екипажите, които ги обслужват са общо 28 души. Чехите са също с два хеликоптера и 19 човека.