Сигналът ни към правителството не е "Искаме да си отидете“, а "Искаме реформи“. Това каза Калин Иванов, член и координатор на Национално сдружение на българските лозари, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ във връзка с протест на 25 февруари, изразяващ се в блокиране с трактори и коли важни пътни артерии на страната в район на градовете Пловдив, Монтана, Плевен, Поморие и Харманли. "Протестът е провокиран от тежкото положение, в което се намира в момента браншът. "Никога не е бил в това състояние – буквално на колене. Колеги масово фалират, изкореняват лозя. За последните 20 години от 1,6 милиона, реколтираните лозя са останали 300 000 декара и това е по официалната агростатистика на Министерството на земеделието. Действително дори тези цифри са завишени. Браншът изнемогва и тази форма на протест е начинът да покажем, че ни има, че съществуваме и че искаме да бъдем чути“, заяви той.

Той уточни, че въпреки многото проблеми в бранша, са се концентрирали основно върху две искания. "Единият е чисто финансов, другият е свързан с реформа в сектора“, поясни Иванов.

По финансовия въпрос уточни, че са единственият сектор в България, който няма право на национално доплащане. "Виждам, в публичното пространство се тиражират разни версии лозарите колко сме били подпомагани и т.н. За всички ваши слушатели, да знаят – ние получаваме по 27 лева на декар по всички възможни пера. А разходите ни в момента по отглеждане и бране при едни нормални средни добиви са около и над 1000 лева на декар. Реализираме продукция за около 500-600 до 700 лева и сме поне 300 лева на загуба“, разясни ситуацията той.

Другото им настояване е да се смени изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното, Красимир Коев. "Искаме да дойде нов човек, който да контролира вноса на чужди вина в България, които тук се побългаряват, сменя им се произходът“, каза още Иванов. По думите му настоящият изпълнителния директор няма и необходимото специализирано образование за това – той нито е технолог, нито е лозар. "Въпреки директора, нещата там се случват. ИАЛВ има невероятни специалисти. Проблемът е в ръководството. Има наистина невероятни специалисти, хора, които си вършат работата и си я вършат съвестно, и милеят за бранша. Те наистина милеят за бранша“, добави той.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"