Протестите на лозарите ще продължат. Калин Иванов, член и координатор на "Национално сдружение на българските лозари, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ след втория протест за тази година на лозарите. Според него и след това недоволство няма промяна, едни и същ разговори си текат. Той каза, че за последния месец са осъществили още една среща със земеделското министерство във формат министъра на земеделието, двама от заместниците му – Момчил Неков и Иван Христанов и експерти.

"Вчера ни прие зам.-министър Бурджев с част от експертите, които са в министерството и отговарят за нас, както и Красимир Коев – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. И двете страни се опитахме да е конструктивен разговорът. Обяснено ни беше, че не са много техническите възможности. Не говорим дали държавата има финансова възможност, а че няма как технически да го измислят с оглед ограниченията от Брюксел“, обясни той.

Калин Иванов каза, че като опции има две мерки – едната ковид мярката, а другата я нарече временна и военна. Първата изтича на 31 март. "По наша информация – не ни е казвано официално – за нас са предвидени 4 млн. лв. Разделени на 600 000 дка, които се водят лозя, представете си за каква смешна сума става въпрос за декар“, уточни той. Калин Иванов отбеляза, че тази мярка щяла да бъде актуализирана юни месец с актуализацията на бюджета, но технически, с нотифицирането и сроковете, означавало септември-октомври.

"На протеста беше пристигнал и зам.-министър Христанов и обясняваше на колегите как стоят нещата. И се оказа, че ковид мярката е до 31 март. С две думи – обясняват ни нещо, което няма как да се случи, защото тази мярка отпада като вариант“, допълни той.

Втората мярка, която им е предложена, е във връзка с отпуснати вчера от Брюксел 500 млн. евро за земеделие за всички страни-членки на ЕС. На България, след предварителни анализи, се падат 10 млн. евро, което е недостатъчно, коментира той. "Има опция България да досъфинансира, но за кой по-напред?", добави Иванов.

Докато има тотално разминаване, срещите ни ще бъдат по протести, допълни той. "Ще продължим с протестните действия, вероятно ще минат с палаткови лагери, затваряне на движението по улици, на гранични пунктове докато не бъдем чути. Просто този поминък си отива, ние сме пред фалит", каза още той. И отново подчерта, че това е отрасъл, който ангажира 50 000 души.

Милослава АНГЕЛОВА