Какво включва ресорът "стартъпи и иновации" и различава ли се от този, който България държеше в предходната Европейска комисия, както и кои държави-членки получиха най-примамливите ресори в предложението на Урсула фон дер Лайен?

“Ресорът има огромни възможности. Има много средства, само до 2027 г. над 94 милиарда евро са в този ресор. Разбира се, това е свързано и с намаляването на администрацията, намаляването на административната тежест върху стартъпите, върху фирмите и научните звена, които произвеждат иновативни продукти и услуги. Това е изключително добра възможност за България и разбира се за целия ЕС", смята Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

“Получихме същия ресор, но в малко по-малки мащаби, така сякаш изглежда на първо четене. Но всеки ресор е важен, ако се изпълни със съдържание. Така че, очаквам да мине изслушването и да видим какви стратегически приоритети са начертани в самия ресор. Както се казва, нещата са в детайлите", коментира пред обществената телевизия Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/"Обнови Европа".

“Това е силен ресор, отново за трети пореден комисар от българска страна ще отговаря за същата политика по иновациите. Основата на този ресор е програмата "Хоризонт", в която са средствата за европейски иновации, които можем да очакваме значително да се увеличат и да се търсят начини да се привлекат много повече частни капитали. Ресорът не може да бъде добър или лош за България, той е по-малка или по-голяма отговорност за комисаря. Ако госпожа Захариева бъде одобрена и стане еврокомисар, тя ще има огромна отговорност с оглед на приоритетите на новата Комисия", заяви Радан Кънев - евродепутат от ДБ/EНП.

“Да, със сигурност иновациите, технологиите, стартъпите - това са ключови и важни теми и припомням, че в предишния мандат аз, съвместно с екипа, създадохме първото законодателство за стартъпи, т.е това е сектор, който наистина е ключов и важен за България, за да развиваме една работеща икономика и да инвестираме повече в иновации и да дадем шанс на младите хора да реализират тези свои стартиращи проекти именно в рамките на Европа", подчерта Цветелина Пенкова - евродепутат от БСП/Социалисти и демократи

“България беше единствената държава, която изпълни доста неумното искане на Урсула фон дер Лайен да ѝ се представят по две кандидатури. Всички представиха по един кандидат, само ние, като първи отличници в кавички, изпълнихме нареждането и срещу това изпълнение на нареждането не получихме нищо. Т.е. за пореден път се потвърждава, че колкото повече се проявяваме като отличници, толкова по-малко ни дават, защото нямаме своя позиция, защото сме изпълнители на чужди нареждания, никога не правим така, че да поставяме своите условия, затова винаги ще се задоволяваме с трохите от масата", каза Петър Волгин - евродепутат от "Възраждане"/ “Европа на суверенните нации".