От киносалоните до съобщенията върху бутилките, постояннно четем предупреждението "Консумацията на алкохол е вредна за здравето". Все пак алкохолът е една от най-употребяваните напитки. Той отслабва имунната система и носи риск от множество заболявания, като инфаркт и рак. При тежки случаи на абстиненция, човек може да получи гърчове или дори смърт.

Въздържането от алкохол не е лесно, но тези, които се откажат от алкохола за един месец, могат да имат някои благоприятни ефекти върху здравето, кожата, благосъстоянието и качеството на живот. Нека да разгледаме някои краткосрочни и дългосрочни ползи от спирането на алкохола.

Подобрен сън

Алкохолът може да наруши режимът ни на сън, което води до безсъние или по-лошо качество на съня. Спирането може да ви помогне да спите по-добре.

Отслабване

Пиенето може да допринесе за увеличаване на теглото поради високото съдържание на калории в алкохола. Следователно въздържането може да ви помогне да загубите или поддържате здравословно тегло, пише News18.

Намален риск от хронични заболявания

Не е неизвестно, че алкохолът е свързан с повишен риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания или някои видове рак. Спирането на алкохола за един месец може значително да намали риска от тези заболявания.

Възстановяване от увреждания на черния дроб

Редовната консумация на алкохол влияе върху чернодробните клетки и може да доведе до чернодробно заболяване. Но избягвайки го, черният дроб има шанс да се регенерира и да подобри функцията си. За по-малко от месец живот като трезвеник можете да подобрите увреждането на черния дроб с 15 до 20 процента.

Функциониране на мозъка

Алкохолът оказва влияние върху мозъка и може да доведе до краткотрайни увреждания като лошо вземане на решения или проблеми с паметта. Тридесет дни без алкохол могат драстично да подобрят функционирането на мозъка. Освен това прекомерното пиене може да повлияе на настроението ви, карайки ви да се чувствате тревожни и объркани.

Намалено преждевременно стареене

Прекомерното пиене може да ускори процеса на стареене, като уврежда колагена и еластина, протеините, които придават структурата и еластичността на кожата ви. Когато спрете консумацията на алкохол за един месец, това може да помогне за забавяне на този процес, което води до по-гладка кожа.

По-добро храносмилане

Сигурно сте имали стомашно разстройство след пиене. Тялото черпи енергия от етанола и възпрепятства естествения процес на метаболизъм. Консумацията на алкохол също може да причини възпаление на черния дроб и стомашната лигавица. Но когато го спрете за 30 дни, метаболизмът се засилва и можете да започнете да наблюдавате как тялото ви гори мазнини по-бързо от всякога.

Подобрете цялостното здраве на кожата

Прекомерната консумация на алкохол е свързана с повишен риск от влошаване на здравето на кожата. Следователно, колкото по-дълго останете без алкохол, толкова повече време ще има кожата ви за обновяване и възстановяване. Без консумация на алкохол кожата ви ще придобие по-млад и жизнен вид.