Хешкодът заключва машината, за да не може да се стигне до злоупотреба. В секцията трябва да бъде на видно място, всички трябва да го притежават. Той представлява контролна сума. Това каза Красимир Симонски, бивш председател на Държавна агенция "Електронно управление“.

''Има и други кодове - например софтуерният. Той е изходен, може да бъде прочетен от програмист. Има и автоматични програми, които се използват при сертифицирането. Изходният код се залага и се прави анализ, в който участва и изкуствен интелект, за да се установи дали има измами. ЦИК, ДАНС, "Информационно обслужване" и Министерството на електронното управление са отговорни за контрола на машините за вота. Обществените институции и партиите, чрез своите представители, също трябва да следят за честния процес по удостоверяване на техническите устройства и хартията'', заяви той пред NOVA. 

По думите му автоматичният софтуер дава подсказки къде може да има проблем. "Машините са едни и същи от началото на употребата си, само са проверявани няколко пъти. Грешките, които са били отразени, би трябвало да бъдат премахнати. Не би следвало да има сертифициране, след като имаме проверен софтуер. Изработени са вътрешни правила, ясен е контролът на нарушенията, както и контролите в изборния процес", обясни Симонски. И допълни, че не е станало ясно откъде са се появили проблемите с хартията. 

Той поясни и как са разпределени отговорностите по сертифициране на устройствата. "Българският институт по стандартизация отговаря за съотвествието между доставеното и стандартите, Институтът по метрология отговаря за хардуера, а МЕУ - за доказването, че софтуерът отговаря на изискванията за машините за вота", посочи експертът.