Ако се опитаме да създадем някакъв български аналог на "juniorization" думата, то това би било "умладяване". Като за множество други феномени, така и за този, съществуват взаимно противоречащи си тенденции и те са еднакво валидни. В цял свят много компании наемат млади хора без образование. Има и друга тенденция, в която младите хора са първите, които са излишни и затова регистрираме голяма младежка безработица. Това каза в предаването "Сценарий от бъдещето“ по Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"В първата тенденция младите хора много бързо се нагаждат в света на технологиите, роботизацията, дигитализацията и изкуствения интелект. За тях това е естествен хабитат, не изпитват съпротива и не са разкрачени между настоящия и миналия сват, както сме ние, които познаваме времето без технологии и интернет, и изпитваме носталгия  по него. За тях всичко това е повод за оптимизъм и вярват, че изкуственият интелект е създаден само за добро, за да облекчава" уточни тя. 

По думите й опитните собственици и директори на големи бизнеси виждат, че те нямат правилната оценка, защото не могат да ориентират добре компанията за нейните продукти и услуги към поколението, което ги интересува най-много. Те смятат, че е по-добре да ползват едно чисто съзнание като "табула раса", която все още не е заразена от социалния конформизъм и предразсъдъците по миналото. 

Важни служители на ключови места са именно будни и интелигентни млади хора, които по-скоро интуитивно дават на готово отговорите без да имат образование, защото за тях е този нов начин на живот е съвсем естествен.

Доц. д-р Тодорова поясни, че тенденцията "juniorization" или "умладяване" има и рискове - създава вътрешна турболенция, защото младите нямат достатъчния житейски опит, но имат самоувереността, че всичко е като в компютърна игра и всичко става лесно достижимо. Тя спомена също така, че това за пореден път би могло да девалвира образованието и да замени знанието, опита, мъдростта с едно навигиране, което прави тези хора добри “шофьори", но не и изкусни “майстори" в различни сфери.

Според футуролога може да се забележи и елементаризиране в осъществяването на някакви много конкретни цели, но това не е толкова масово. Тя посочи, че много млади хора са първите, които страдат от дигитализацията, защото те започват с базисни умения и нямат технологичното време да се научат - трябва много бързо да скочат в “дълбоките води" и 20-годишните да са на нивото на 40-годишните. Това не ги поставя в лоша ситуация, защото така всички сме с равни начела и просто трябва свикне да учим през целия си живот.