Нощ на театрите предстои на 18 ноември. Какви интересни акценти от програмата да очакваме? На гости в студиото на "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“ подробности по темата дават организаторът Мария Панайотова и режисьорът Антон Угринов.

Всяко съдържание в програмата е ценно само по себе си, но все пак можем да откроим, че на 18 ноември е началото, а на 17 в Плевенския театър започваме с постановката "Хамлет“, режисьор Ованес Торосян, в Плевенския театър. На 18 от сутринта до полунощ ще има събития в 14 града, сред които София, Кърджали, Търговище, Симитли, Хасково, Стара Загора, Пазарджик, Ловеч, Сливен и други, разказа Панайотова.

"Имаме детска програма в повечето театри, които участват в Нощта на театрите. Софийска опера и балет имат 10-годишна тагава програма с много детски представление – те отглеждат следващото си поколение зрители. Имаме обедни и следобедни занимания, пикът на Нощта е в 19 ч, а след това са предвидени късни представления – от 22 ч. Това са "Великденско вино“ в Народния театър, Entertainment във "Възраждане“, "Това не го казвай“ в "Люмиер“ и още постановки. В сайта на Нощ на театрите ще може да се види цялата програма“, каза още Мария Панайотова.

Онлайн ще има формат – 4-часово предаване, което ще се излъчва във Фейсбук. Това са срещи и разговори с посланиците на Нощ на театрите по вдъхновяващи теми, например с Радина Кърджилова, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, събеседникът Антон Угринов и други известни лица от българската сцена. Тези лекции ще се проведат от 12 ч нататък.

Угринов заяви, че усеща участието си в онлайн панелите на събитието като лична кауза, с която допринася за събитието. Част от другите посланици работят като драматурзи, като балетни артисти. На лекторите зрителите и слушатели на live stream могат да задават въпроси като коментари под публикацията.

"Идеята за събитието се роди от среднощно представление на режиьсора Стайко Мурждев – "Крал Лир“, разказа Панайотова. "Тогава с Катерина Миланова, другата организаторка, си казахме, че чувството да посещаваш театрално представление след полунощ е изключително приятно. Свързахме се с Европейската нощ на театъра, станахме част от нея и така преди 11 г. започнахме с организацията. На второто издание вече участваха 10 града в България“, даде подробности за събитието Панайотова.

"Отваряме театрите за публиката – там се провеждат уъркшопи и различни срещи. Показваме различното лице на театъра. Добавяме стойност и това работи“, поясни още организаторът.

Режисьорът Антон Угринов заяви, че не могат да се правят обобщения дали публиката предпочита комедията или трагедията. “Често те предпочитат нещо по-леко, но всъщност не мисля, че те знаят точно какво искат. Те се нуждаят от преживяване“.

Прилика между кино и театър почти няма – разликите са повече, категоричен е Угринов. "Театърът може да се случва навсякъде, както казва драматургът Ясмин Реза. Нужно е хлапе с талант, което да се качи на щайга и да играе. Това е непосредствено изкуство, живият контакт е изключително важен. В театъра се събират различни изкуства – можеш да ползваш и инструменти от киното и от всички други изкуства. Той се развива и доставя едно рядко усещане на аудиторията“, смята режисьорът.

Първата среща на Угринов с театъра, когато е бил дете, не е била плодотворна. "Дълги години след нея не стъпвах в театър, постановката беше много скучна. Важно е хората да не ходят на театър насила. Важно е какво гледаш в театъра. Трябва да бъдем полезни и на хората, които нямат любопитство към това изкуство. Има и неща, които гледаш и първоначално не те впечатляват, но след това кадри и образи от филма или постановката те преследват. “

Има отстъпки за ученици, студенти и пенсионери, които искат да купят билет за събитието. Слушателите могат да открият подробна информация на сайта на Нощ на театрите - https://theatresnight.org/home.