Премиерът акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани в първия месец от работата на правителството, предаде репортер на "Фокус".

"Минималната работна заплата беше увеличена. Нормално е от януари 2024 година това да стане отново. Парите за образование тази година са увеличени с около един милиард лева. През последните 3-4 години бюджетът за образование е долу-горе един и същ", посочи Денков. 

По думите му няма как да има добри резултати на матурите, докато нямаме добре мотивирани учители. "Трябва да се променят и учебните програми. По-ниските резултати на матурите е проблем на разнородността на училищата в градовете и по селата. Начинът за оценяване не е много добър, но не можем да го променим от днес за утре, защото това ще стресира децата и техните родители. Все пак трябва да се отбележи, че миналата година вдигнахме и малко критериите за оценяване.

Най-належаща е реформата в учебните програми – трябва да се наблегне повече на разсъжденията, а не на фактите, т.е. да се намалят датите в учебниците", каза още премиерът. 

"Започнаха преговорите между браншовите организации и министрите на регионалното развитие и на транспорта. Вече се обсъждат тол таксите и мога да кажа, че има напредък в разговорите. По три от магистралите се работи и в момента. До края на този месец ще бъде довършен един от участъците на АМ "Европа". Обсъждаме как да ускорим проекта за АМ "Черно море". Но все пак трябва да имаме по-добри пътища, без да изтичат средства", каза Денков и допълни, че имаме проблем с движението по пътищата и множеството катастрофи.

"Събрах всички институции и се разбрахме как да действаме. Приоритет е засилването на контрола, ремонта на проблемните участъци и промените в шофьорските курсове. Има предложени и за промени в Наказателния кодекс", допълни той. 

Акад. Денков е категоричен, че Черно море е чисто. "Всеки ден получавам справка от взетите проби. Това се прави координирано с Румъния. Следят се теченията. Вероятността тези замърсявания да дойдат до нашите брегове е нищожна. Смятам, че има кампания отвън, която цели да се провали летния сезон в България и Румъния", допълни Денков. 

На въпрос за отношенията ни с РСМ той отговори: "Решаващата стъпка е изцяло от страна на Северна Македония. За тях е важно да променят конституцията си, но това ясно е болезнена стъпка за тях. Ние ще следваме това, което е разписано в т.нар. европейски компромис. Ние сме готови да продължим работата си в областта на икономиката, на културата и т.н. Но те трябва да решат основния си проблем", каза още Денков. 

Войната в Украйна

"Интересите на България са свързани с прекратяването на войната в Украйна, но това трябва да стане след възстановяването на действителните граници на страната. Не виждам как Русия може да спечели войната в Украйна. Въпросът е кога двете страни ще седнат на масата за преговори и при какви условия", каза министър-председателят. 

"Що се отнася до Шенген – първо трябва да си свършим домашната работа. Трябва да направим промени в някои закони, както и да започнем да ги прилагаме. Надявам се до края на тази година да успеем да убедим Нидерландия и Австрия в това, че имаме напредък по интересуващите ги теми. Трябва да има референдуми там където те са законово обосновани. Виждате, че има дебат по тази тема в Народното събрание. Що се отнася конкретно до референдума за еврото – юристите трябва да се изкажат дали той е допустим. Аз вярвам, че България ще има големи ползи от влизането в еврозоната. Просто трябва да обясним това на всички хора", допълни Денков.