Указания за избирателите, които ще гласуват с хартиени бюлетини

За да е ДЕЙСТВИТЕЛЕН гласът Ви, задължително трябва да отбележите със знак "X" или "V" със син химикал само в едно квадратче с номера на формацията, която подкрепяте или в квадратчето “Не подкрепям никого".

Най-често срещаните грешки при неправилно попълване на хартиени бюлетини, които правят гласа Ви НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН (гласът не се зачита и "отива в кошчето“):

- Гласът Ви ще бъде НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН и няма да бъде отчетен, ако в бюлетината отбележите само преференция в кръгче в полето за преференции, БЕЗ ДО ОТБЕЛЕЖИТЕ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ в квадратчето.

- Гласът Ви ще бъде НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН и няма да бъде отчетен, ако в бюлетината гласувате със ЗНАК, РАЗЛИЧЕН от "Х" или "V." (Пример: ако е отбелязано с кръгче, тире, кръстче - гласът ще е недействителен).

- Гласът Ви ще бъде НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН и няма да бъде отчетен, ако знакът "Х" или "V" НЕ Е отбелязан в КВАДРАТЧЕТО с номера на партия, коалиция, независим кандидат или Не подкрепям никого. (Пример: ако е отбелязано на реда, но извън квадратчето - гласът ще е недействителен).

- Гласът Ви ще бъде НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН и няма да бъде отчетен, ако в бюлетината отбележите ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНО КВАДРАТЧЕ на партия, коалиция, независим кандидат или Не подкрепям никого.

(Пример: ако е отбелязано в 2 и повече квадратчета - гласът ще е недействителен), съобщават от ЦИК.