Вече съществуват няколко алгоритми, базирани на изкуствен интелект, които са генератори на музика. Те обработват огромни бази данни, ползват готови мелодии, но ги синтезират по нов начин и създават нов тип песни. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

Тя посочи, че този похват се появява още в средата на ХХ век, когато много диджеи и популярни музиканти го правят. Сега тази роля е иззета от изкуствения интелект.  

Три от тези платформи за музика са безплатни. "Идеята е, че те боравят с толкова големи данни, че вероятността да се повтори някакъв музикален модел, сюжет или кратка мелодия е много малка. Авторските права са дадени като свободен код от самите създатели на платформите. Когато те започнат да се ползват професионално, т.е. дългосрочно във времето, е необходим абонамент", обясни тя.  

Тя отбеляза, че в тази посока също трябва да бъдат създадени регулации. "За което в "Холивуд" вече нададоха вой всички сценаристи, режисьори и актьори, които се почувстваха застрашени, но ето – виждаме това и в музикалния бранш. Това ощетява много творци. Изкуственият интелект може да създаде фонова музика за видеоклипове, интро музика, всякакъв тип подкасти или звукови ефекти, ефекти за онлайн игри и каквото може да си представите. Втората голяма сфера, която може да бъде променена и реално могат да се използват тези музикални генератори, са рекламите и маркетингът. Изкуственият интелект може да създава всякакъв тип брандирана, специфична музика за настроението на потребителите на продукта. Това би се отразило сериозно и върху филмовата индустрия. 

"Тук изкуственият интелект може да ползва и обратна връзка", поясни Мариана Тодорова.  

По думите й използването на изкуствен интелект масовизира вкуса и променя критериите и стойността на изкуството. "Тук уникалността, личностният почерк, творческият подход, щрих трансформира и лишава, прави всичко по-стереотипизирано, скучно. Ирационалното, човешката грешка понякога е извор за вдъхновение, за нови идеи, за спонтанност, за импровизация. Интересно е как музиката и мелодиите също стават пригодени към определени професии и всъщност хора от различни творчески области могат да ги ползват така, че да подобрят продуктите си", посочи още тя.