Семейният бюджет е една от най-трудните задачи, с които трябва да се справяме ежедневно. Едни успяват да балансират, други изпадат в пълна безизходица. Оптимизирането на домакинските разходи за ток и вода може да бъде ефективен начин за спестяване, като се прилагат някои лесни и практични стратегии.

Ето няколко препоръки, подкрепени от надеждни източници:

1. Използване на енергийно ефективни уреди

Сменянето на стари електроуреди с нови, енергоспестяващи модели може значително да намали разходите за електроенергия. Програмите "A+++" например предлагат до 50% по-ниска консумация на енергия в сравнение със стандартни уреди. Това съветват от Европейска комисия.

2. Интелигентно използване на електроуредите

Прането на по-ниски температури, използването на кратки цикли на миене на съдове и изключването на уреди от контакта, когато не се ползват, са лесни стъпки за намаляване на разходите. Например, включването на пералня и миялна машина само при пълно натоварване може да спести около 15% от консумацията на ток и вода, твърдят от Международна агенция по енергетика (IEA).

3. Използване на LED осветление

Смяната на старите крушки с LED осветление може да намали разходите за електроенергия за осветление с до 80%. LED крушките консумират значително по-малко енергия и имат по-дълъг живот от традиционните крушки.

4. Монтиране на термостати за ефективно управление на отоплението и охлаждането

Инсталирането на програмируем термостат позволява по-прецизен контрол на температурата в дома, което може да намали разходите за отопление и охлаждане с около 10% годишно. Особено ефективно е намаляването на температурата през нощта или когато не сте вкъщи.

5. Използване на по-нисък дебит на водата

Монтирането на аератори на кранове и душове с нисък дебит може да намали разхода на вода без да се жертва удобството. Те намаляват количеството вода, което тече, докато поддържат достатъчен натиск, което може да доведе до до 40% намаление на разходите за вода, прапоръчват от WWF.

6. Изолиране на дома

Добрата изолация на стени, покриви и прозорци може значително да намали разходите за отопление и охлаждане, като поддържа вътрешната температура стабилна. Инвестицията в двойни или тройни стъкла, както и в уплътняване на врати и прозорци, ще намали разходите за енергия. 

7. Използване на дъждовна вода за несанитарни нужди

Събирането на дъждовна вода за поливане на градината или измиване на колата може да намали консумацията на питейна вода и съответно разходите. Това решение е екологично и икономически изгодно, особено в региони с чест валеж. 

Прилагането на тези стратегии може веднага да доведе до значителни спестявания в домакинството, без да се изискват големи инвестиции или усилия.