Независимо дали човек е във водата, или се разхождате по планинска пътека, или се занимавате с градинарство в задния си двор, той неминуемо ще се сблъскате с различни насекоми – пчели, мравки, бълхи, мухи, комари, оси и паяци. Те хапят и ужилят в опит да се защитят, тъй като реално хората навлизате в територията им.

При ухапване или ужилване човек може да усети болка, макар това да не е задължително през първите 20-30 секунди, обясняват спешните медици.

След това се появява и т.нар. алергична реакция – отровата на насекомото се отлага в кожата ви и тя се зачервява.

Повечето ухапвания и ужилвания не предизвикват нищо повече от лек дискомфорт, но някои срещи могат да бъдат и смъртоносни, предупреждават специалистите в началото на лятото.

Превенцията е най-доброто лекарство. Ето защо човек трябва да се старае, да избягва сблъсъка с насекомите. Например всеизвестен факт е, че комарите са най-много около водните басейни с богата растителност. По тази причина управата на съответното населено място взима мерки в началото на сезона, за да намали тяхната популация и да защити населението.

Сезонът също има значение. Например хората се сблъскват с жилещите пчели и оси по-често през лятото, защото това е тяхното време за събиране на цветен прашец. Що се отнася пък до формата на обрива, който се получава по кожата, той зависи от насекомото, с което човек е влязъл в контакт.

Лекарите представят в началото на летния сезон най-честите кожни реакции при ужилване или ухапване, за да можете бързо и лесно да се ориентирате кой е "нападателят" и как да реагирате.

Комарите

Комарите са дребни и много досадни насекоми. В редки случаи могат да бъдат  и опасни, т.е. да пренасят заболявания. Масовите случаи обаче протичат с неприятен сърбеж и зачервяване, пише btv.

 

Добре би било да се знае, че мъжките комари не хапят – това правят само женските. Те се нуждаят от малко кръв в диетата си, за да се възпроизведат. Избират жертвите си въз основа на въглеродния диоксид и други химикали в потта.

При ухапване кожата реагира с малко, кръгло, леко издуто подпухване. Зачервяването и сърбежът се появяват след около 20-30 секунди и минават в рамките на ден-два. Възможно е да има няколко ухапвания в една и съща област.

За щастие обаче в аптеките се продават различни мазила, които отблъскват женските комари.

Кърлежите

Добре би било да се знае, че кърлежите са преносители на много патогенни микроорганизми. При ухапване от заразен екземпляр симптомите се развиват в рамките на ден-два. Кожата се зачервява в правилен кръг, чиято вътрешност е по-скоро бяла.

Ако "нападателят" остане незабелязан и не се извади от кожата, може да се развие опасно инфекциозно заболяване. Ето защо при наличието на мускулни и ставни болки, главоболие и висока температура, особено след излет в гората, най-добре потърсете лекарска помощ.

В такива случаи медиците следва добре да огледат внимателно тялото ви - дори даден кърлеж да е паднал или неволно отстранен, мястото на ухапването ще е зачервено по определен начин. Това ще е сигурен знак за наличието на инфекция.

Мравките

Да ви навестят мравки, докато сте на пикник, не е чак толкова странно, твърдят лекарите. В масовия случай те са миниатюрни и безобидни, но ако се окажат огнени мравки, определено няма да ви е никак весело, защото те хапят. А усещането може да се сравни с изгаряне.

Една малка мравка не може да навреди много на човек. Трябва само да си отръска крачола и готово. Лошото е, че мравките живеят в колонии и ако ви нахапят стотина, това може да ви убие.

Според статистиката около 5% от ухапаните от огнени мравки умират поради анафилактичен шок. Ето защо може да се наложи да ви приемат в болница по спешност.

Характерното за тези мравки е, че изпускат отрова в кожата на жертвата си. В зоната на проникване се появяват червени петна с подутина и бяло връхче. При тежка алергична реакция след сърбежа и подуването се появява и затруднено дишане.

Бълхите

Бълхите са малки, но изключително дразнещи насекоми. При ухапване кожата започва да сърби и понякога се усеща лека болка при допир. Да се отървете от тях е трудна задача.

За съжаление бълхите се възпроизвеждат бързо, особено ако притежавате домашен любимец. Но дори и да нямате такъв, дворът ви може да бъка от тях и да се окажете с мистериозен обрив в долната част на краката.

По зачервените места може да се проследи "пътят" на насекомото по кожата, като петната често са групирани по няколко. Местата, в които се е "разходила" бълхата, сърбят.

Дискомфортът е налице веднага след ухапването, но отминава до ден-два. При агресивно чесане кожата може да се разрани и да се получи вторична бактериална инфекция.

Мухите

Мухите са досадни, но са неразделна част от живота ни. Бръмченето им може да ви събуди от сън и да развали приятния ви ден. Има много видове мухи и някои от тях хапят хората, защото имат нужда от кръв. В повечето случаи това не е опасно, но макар и рядко, може да се пренесе заболяване.

Ухапването е болезнено, води до обрив и сърбеж. Това се дължи на възпалителната реакция, която се получава в мястото на проникването. Въпреки че обикновено са безвредни, те могат да доведат и до тежки алергични реакции.

 Ето защо трябва да се вземат мерки – носенето на тънки летни дрехи с дълги ръкави и крачоли, използването на спрейове, поставянето на мрежи на прозорците и т.н.

Паяците

Това състояние се счита за спешно, защото при ухапване някои паяци пускат отрова в кожата на потърпевшия. Трябва обаче да се направи уточнението, че повечето паяци не представляват заплаха за хората, а ако случайно ги полазят, това е безвредно или води до леко дразнене, подобно на пчелното ужилване.

Все пак обаче има и такива индивиди, които могат да бъдат опасни – като кафяв реклузив, черна вдовица, скитащ паяк, тарантула и т.н. В мястото на ухапването обикновено се появяват подпухване на кожата, като мястото се изпълва с нещо подобно на желирана течност.

Мястото се зачервява и изнежва. Тежките алергични реакции обаче могат да бъдат придружени и от спиране на дишането.

Пчелите



Ужилването от медоносна пчела доста се различава от това на обикновената. Понеже се движат на рояци, когато тези пчели нападнат, целият рояк налита да жили. Един такъв рояк може да повали цял кон.

Ето защо се смята, че една пчела не е опасна, но всички вкупом са способни да убият човек. В мястото на ужилването се появява подуто червено петно с едва забележима бяла точка в средата – там, където е останало жилото.

Пчелата може да ужили само веднъж. Затова пък болката е доста силна, а мястото обикновено сърби много и продължително.

Стършелите

Сигурно сте виждали стършел и едва ли ви е било много страх от него, понеже обикновено са малки и лесно се убиват, казват спешните медици. Но има някои видове, които са по-големи и опасни?

 

Ужилването му причинява болка, което се описва като "забиване на нажежен пирон" в кожата. Отровата на стършела има осем различни съставки. Една причинява дискомфорт, друга наранява тъканите, а трета пуска миризма, която може да привлече още стършели.

Алергичните към пчели могат да умрат при ужилване от няколко стършела едновременно, тъй като се достигат фатално високи дози.