Популярният подсладител аспартам, най-често срещан в диетични газирани напитки, дъвки без захар и нискокалорични алтернативи, може да бъде канцерогенен. Това обявиха две експертни групи на Световната здравна организация по-рано този месец. Въпреки това, към този момент не се планират допълнителни лимити за консумация и употреба в хранителни продукти. Причината - аспартамът може да причини здравословни проблеми, само ако се приема в прекомерни количества.

Диетолъгът и специалист по здравословно хранене проф. Донка Байкова споделя в интервю за NOVA, че рисковата доза е над 40 милиграма на килограм телесно тегло аспартам. Или над 10 кенчета безалкохолно. По нейни думи ако се консумира "инцидентно, би трябвало да нямаме проблеми"

Въпреки че аспартамът не е кацерогенен, специалисти напомнят, че изкуствените подсладители със сигурност не са най-здравословния вариант, който може да изберем.

"Много прибързана е препоръката: ползвайте изкуствени подсладители, за да нямате високо тегло, за да намалите нивата на кръвната захар и да подобрите състоянието на диабета. Напротив, бихме казали - използвайте натурални подсладители", подчертава проф. Байкова.