Какво сирене ядем? - това се опита да установи съвместна проверка на Агенцията по храните и Сдружението “За достъпна и качествена храна". Данните, които бяха изнесени преди дни, показаха, че на пазара има сирене със 75% съдържание на вода. От бизнеса пожелаха по-строги мерки срещу фирмите, които подвеждат своите клиенти. Към момента законът не позволява оповестяването на имената на марките сирене, които влагат по-малко мляко за производството на сирене.

Действително невъзможно е да се оповестяват марките, които са некоректни към своите потребители, а и ние като потребители не знаем как да разберем. Именно за това екип на обществената телевизия реши да направи проверка, като за целта купи три различни вида сирене. Едното е от високия клас с по-висока цена. Среден клас с цена около 16 лева на килограм, и едно, което е най-евтиното в магазина - 11 лева за килограм.

Андрей Велчев, Сдружение "За достъпна и качествена храна": "Обикновеният потребител влиза в магазина и избира какво сирене да консумира. Разбира се, заради покупателната способност на българина, основният избор винаги е свързан с най-ниската цена. Разбира се, когато говорим за цени, които са на промоция, е нормално да има цени около 10-12 лева. Разбира се, трябва да ни прави впечатление и формата. Знаем, че всеки производител избира различна форма. Стандартните калъпи от едно време вече са по-голяма рядкост."

Според наредбата сиренето не трябва да съдържа повече от 52 до 54% вода. От години е ясно, че за производството на качествено сирене, трябва да има най-малко 8 литра мляко. Така, че продукт само от мляко под 10 лева е невъзможно да има, обясни още Велчев.