Правителството се запозна с резултатите от неформалното заседание на Съвета на ЕС по транспорт, което се проведе на 21-22 февруари 2022 г, гр. Льо Бурже, Франция, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министрите обсъдиха теми в областта на иновациите и транспорта, декарбонизацията на автомобилния транспорт, както и прехвърлянето на товари от различните видове транспорт и TEN-Т мрежата. Съветът се проведе в рамките на две сесии.

По време на първата сесия бе разгледана темата за иновациите в транспортния сектор, в рамките на предложението на ЕК за ревизия на Директивата за интелигентните транспортни системи. Проведена бе дискусия на тема декарбонизацията в сектора на автомобилния транспорт, която има пряко отношение към предложението за Регламент за разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива.

Във втората сесия бе обсъдено насърчаване на използването на по-екологични видове транспорт, и по-специално, жп транспорта. Дискутирана бе и темата за прехвърляне на товари от различните видове транспорт и TEN-T мрежата.