Министерският съвет прие програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Народното събрание възложи на правителството да изготви документа в 7-дневен срок със свое решение от 26.07.2024 г.

От началото на юли 2024 г. се наблюдава тенденция за повишаване цените на електроенергията на свободния пазар в България и региона. Средната цена на електроенергията в страната е третата най-висока в ЕС след Унгария и Румъния. Повишаването е в резултат на дефицита на електроенергия на някои регионални пазари, намалени междусистемни преносни капацитети в региона, аварии и планови ремонти на базови мощности, както и на екстремните температури. Високите цени създават икономически неблагоприятна среда, засягат по негативен начин индустрията и генерират допълнителна инфлация.

Компенсациите са свързани с цените на електрическата енергия за небитовите крайни клиенти съгласно чл. 366, ал. 1, т. 4 от Закона за енергетиката и са за периода от 1 юли 2024 г. до 31 декември 2024 г. при спазване на правилата за държавните помощи. Те ще са в размер 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента "ден напред" на "Българска независима енергийна борса" ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер на 180 лв./МWh за небитовите крайни клиенти, независимо в коя мрежа са присъединени. Няма да се изплаща компенсация на небитовите крайни клиенти с цени под базовата. При клиенти с цена, надвишаваща базовата със сума по-малка от размера на компенсацията, ще се изплаща компенсация в намален размер на MWh, така че резултативната цена след компенсиране да не е по­ниска от базовата.

Средствата за плащане на компенсациите се осигуряват от набраните във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" целеви вноски по 8 от преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закона за прилагане на разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.; по 3 на ПЗР на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и по 3 на ПЗР на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Програмата ще компенсира част от разходите за електрическа енергия на небитовите крайни клиенти с изключение на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи, за които в ЗЕ е регламентиран механизъм за компенсиране на невъзстановяеми разходи, както и за обекти на крайните небитови клиенти, които са изрично изброени в 3, ал. 14 от ПЗР на Закона за държавния бюджет за 2024 г., за които тези лица получават компенсация по Програма за компенсиране одобрена от Министерският съвет с Решение N0 294 от 23.04.2024 г., изменено с Решение № 481 от 4.07.2024 г. Новата програма е мярка за защита на икономическите баланси и макроикономическата стабилност чрез запазване на конкурентоспособността на предприятията и ограничаване на инфлацията.