Новата учебна година наближава – остават едва 12 дни до първия ден обратно на училище. От Комисията за защита на потребителите (КЗП) започват засилени проверки на пазара на стоките и услугите, свързани с подготовката за новата учебна година.

"Кампанията на КЗП ще обхване най-важното. Като за начало правото на информация на потребителите, правото на точна информация по отношение на цените – дали са верни, както и на рекламните послания.  Кампанията ще бъде активна през целия месец, с основен фокус върху безопасността на нашите деца. Акцент ще бъде безопасността на детските площадки и върху мебелите за деца и юноши“.

Това каза Игнат Арсенов, директор на Главна дирекция "Контрол на пазара“ в Комисия за защита на потребителите в ефира на bTV по повод наближаването на 15 септември.

"Проверките обхващат целия месец и целия пазар – както физическите, така и онлайн магазините. Например в мебелните магазини ще следим за спазване на стандартите при детско-юношеските мебели – включително и при внос от трети страни (извън ЕС)“, казва той.

От КЗП съветват, когато избираме мебели за вкъщи за децата внимателно да гледаме етикетите на мебелите, в които трябва да фигурират данни за произход, както и данни за техния влакнест състав. Ако това липсва от Комисията призовават за подаване на сигнал на официалния им сайт.

"Важно е да се отбележи и че имаме право и на рекламация на тези мебели. Затова е важно да знаят родителите, че трябва да пазят всички документи, свързани с продажбата – касовите бележки, фактурите. Другото важно е, че когато родителите пазаруват от физически магазин, нямат право да върнат стоката просто така. Само ако е дефектна може да предвидим рекламация за това“, каза още Игнат Арсенов.

Най-честите злоупотреби от страна на търговците са изкуствените намаления и заблуждаващите рекламни послания, за които Комисията ще следи през целия месец. Към днешна дата (3 септември) все още няма установени нарушения.

След стартирането на учебната година КЗП ще продължи активните си действия за защита на здравето и безопасността на децата, като предвижда нови инициативи съвместно с Държавната агенция за закрила на детето през следващите месеци октомври и ноември.