КОД се обръща към цялата дясна и демократична общност с призив да подкрепи родолюбието на жителите на с.Мирково и тяхното желание да демонстират националната си гордост и почит към мъчениците, върху чийто подвиг се ражда свободна България, като попречим на безродните комунистически остатъци за пореден път да унижат подвига и героизма на големите български революционери, и да подменят националната памет за тях с размахани над главите ни партизански автомати. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

КОД предупреждава, че компрометирани сателитни организации на бившата комунистическа партия, както и симпатизанти и активисти на БСП се опитват да попречат на издигането на паметник на Кръстоносеца на четата на Бенковски, поп Недельо в родното му с. Мирково. От месеци те организират атаки срещу решение на Общинския съвет за преустройство на централния площад на селото, което предвижда изграждане на паметник на поп Недельо, като израз на преклонението и гордостта на местните хора със своя именит предшественик, превърнал се в част от един от най-романтичните и обичани символи на Българското национално освободително движение - Хвърковатата чета на Бенковски.

Новият проект е част от цялостната концепция за модернизация и естетическо благоустройство на с. Мирково и е обсъден и приет с подчертаната подкрепа на общинските съветници от различните политически сили в селото.

КОД застава категорично зад решението на кмета на с. Мирково, г-жа Йотина и на общинските съветници и изказва възмущение от наглите опити на прокомунистическите активисти да изправят на мястото на поп Недельо четириметров партизански постамент.