Изследователи от Центъра по научноизследователска и развойна дейност на "Ел Би Булгарикум" взеха за първи път участие в Международната конференция по земеделие, биология и природни науки (AGBIOL 2024). В периода 18 – 20 септември се проведе VI-тото ѝ издание, организирано от "Тракийски университет", Одрин, Турция и International Researcher Association. AGBIOL е водещ международен научен, технологичен и бизнес форум, фокусиран върху селското стопанство, биологията и природните науки.

Първата конференция AGBIOL е организирана през 2018 г. в Одрин, Турция от Тракийския университет, като тази година в AGBIOL 2024 се включиха над 55 държави, с над 800 доклада, представени от около 2000 автора. С грижа за природа и околна среда, организаторите на форума се стремят към изцяло "зелена" конференция, което означава, че се използва възможно най-малко хартия, като постерите бяха представени на електронни табла и на уеб страницата на конференцията. Програмата включва устни доклади от поканени изтъкнати учени и устни и електронни постерни презентации от участници в избрани теми. Конференцията е замислена като всеобхватно мероприятие с презентации от всички раздели на селското стопанство  с участници от познати и непознати територии, като Индонезия, Тунис, Алжир, Турция и Франция. Като близка дестинация, на конференцията има и засилено присъствие на български изследователи.

Като производител на закваски "Ел Би Булгарикум" се вписва в по-общата картина на иновативното селско стопанство, в което, освен в хранителната промишленост, микроорганизмите присъстват и като средство за растителна защита и обогатяване на почвите за постигане на по-високи добиви. Мястото на изследователския център на дружеството в общата тематика на конференцията е свързано с охарактеризирането на култури млечнокисели бактерии, разработването и производството на закваски и технологии за млекопреработвателната промишленост, която е дял от селското стопанство на страната. В този смисъл бяха и двете постерни презентации на изследователи от Центъра по научноизследователска и развойна дейност на "Ел Би Булгарикум", което е и първо участие на представители на дружеството на този форум.

Прави впечатление усилието на турската държава да инвестира и разширява дейността на университетите в страната. Пример за това е Тракийският университет в гр. Одрин с внушителни сгради на университетска болница, конгресен център, три факултета и студетски град с всички необходими удобства. Конференцията не би имала този облик на гостоприемство и топлина без сърцатото посрещане от главния ѝ организатор проф. Ялчън Кая, на когото дължим специална благодарност.