ТекстКомисията за енергийно и водно регулиране предлага увеличение на цената на водата между 15 и 45% за Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Троян и Сапарева баня още от 1 юни 2022г. Това става ясно от позиция на гражданската платформа Изправи се.БГ с лидер Мая Манолова, изпратена до медиите, съобщиха от партията.

Регулаторът е насрочил открити заседания и обществени обсъждания за 9 май за 5 ВиК оператори – Троян, Плевен, Велико Търново, Русе и Габрово след като на 28 април в условията на нелегалност КЕВР проведе открити заседания и обществени обсъждания на бизнес-плановете за 2022 г.-2026 г. на ВиК Монтана и Сапарева баня.

Припомняме, че интернет сайтът на Комисията не работеше за почти две седмици при разглеждането на предложенията за цените на водата в Монтана и Спапарева бяна и гражданите не бяха информирани за тези обсъждания.

Включително заявили участие граждански организации и граждани при предишното насрочване на общественото обсъждане през декември не бяха информирани за провеждането на публичното дискутиране на цените на водата в тези населени места.

Сега КЕВР предлага цената на водата за Плевен да бъде 4,00 лв/куб.м., Монтана – 3,83 лв/куб.м., Русе -3,85 лв/куб.м., Велико Търново 3,46 лв/куб.м, Габрово 3,40 лв/куб.м., Троян 2,46 лв/куб.м. и Сапарева бана 1,05 лв./куб.м. Предвиденото увеличение в цената на водата към края на 5-годишния бизнес план е между 70-95% за четирите областни ВиК-та.

Във връзка с това Изправи се.БГ са изпратили 6 искания към институциите относно спиране приемането на бизнес планове на ВиК операторите за 5 години напред. Такива решения и законопроекти от Изправи се внасяха и миналата година в предишните Народни събрания. Според гражданската платформа 5-годишния срок за бизнес плановете на ВиК-тата е твърде дълъг и води до липса на възможност за правилно прогнозиране и планиране, липса на контрол над изпълнението на бизнес-плановете и в резултат се постига единствено повишаване цената на услугата без чувствително подобряване на качеството и намаляване общите загуби във водопреносната мрежа.

От гражданската платформа държат КЕВР да представи отчет за изпълнението на бизнес плановете на ВиК дружествата за изминалия петгодишен период, за да се види степента на изпълнение на приетите планове и до колко повишената цена на водата след приемането им е довела до подобряване качеството на водоснабдителната услуга.

От Изправи се.БГ настояват също за гарантиране достъпна социална цена на водата за всички граждани за първите 3 куб. м. вода на всеки гражданин, каквато е практиката в европейските страни, за нов начин на определяне на социалната поносимост на цената и за осигуряване на "водни помощи“