Изменят се две правителствени постановления в сферата на отбраната, съобщиха от пресслужбата на Министерски свет. Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на следните нормативни актове на Министерския съвет: Постановление № 309 на Министерския съвет от 2018 г. за приемане на Класификатор на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия; Постановление №-54 на Министерския съвет от 2010 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на отбраната и за определяне на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Въвеждат се нови длъжности и се изменят длъжности, необходими за трансформирането на системата за ръководство, командване и управление и за използване, обслужване и осигуряване на новопридобито въоръжение и техника по смисъла на чл. 24, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, в обхвата на военните звания в реорганизиращите структури, от въоръжените сили през 2022 г.

За изпълнение на чл. 60е на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и с цел предотвратяване дублирането на определянето на числеността на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната в равностойни актове на Министерския съвет (План за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г. и ПМС № 54 от 01.04.2010 г.) в ПМС № 54 от 01.04.2010 г. и Приложение № 6 към него, ще се определя общата численост на персонала само в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, които не са от състава на въоръжените сили: Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", Институт по отбрана "Професор Цветан Лазаров", Национален военноисторически музей и Информационен център на Министерството на отбраната.