Изложбата "Отвъд човека“ е много важна, защото събира творби, които не са показвани никога в изложбено пространство и са изключително редки и прекрасни. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ художникът Росен Карамфилов по повод изложбата "Отвъд човека“, посветена на неговия баща, художника Кольо Карамфилов. "Радвам се, че успяхме да направим тази изложба и да покажем нещо ново 10 години след неговата кончина.“

Малко известни и непоказваните досега произведенията са селектирани от куратора Надежда Джакова с помощта на художника Росен Карамфилов по и галеристката Радост Коцева. Изложбата ще бъде открита на 26 януари в "Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“.  

Изложбата съдържа живопис, графика и рисунка – изключително е разнородна, като, по думите му, основният елемент, около който се движи изобразителното повествование в нея, е човекът като централен символ. "Човекът е винаги едно ядро за неговите мисли и решихме в тази изложба да минем отвъд човека – затова и заглавието е такова, лично го измислих, защото не е само до този символ, а е до това той колко много влагаше в него.“  

"Кольо Карамфилов беше неуправляема стихия, веселият меланхолик и тъжният веселяк – това е достатъчно всеобхватно. Всички, които го познаваха, знаеха, че той е душата на компанията, центъра на вниманието и човек, който винаги е бил над нещата, защото аз лично имам една възхита към него, защото светът е труден за понасяне и е хубаво когато човек може да се извиси над него още приживе. Той го правеше,“ разказа още Росен Карамфилов.

Художникът сподели и за първата си самостоятелна изложба "Разговори с невидимото“, която ще бъде открита на 30 януари в столичната галерия "Интро“. "Всичко започна по време на локдауна заради пандемията. Тогава се отключи талант, който мислех, че не притежавам. Усетих че трябва да рисувам. Започнах с едно сърце, което нарекох "Бащино сърце“. И в един момент, когато завърших тази творба, това "Бащино сърце“ се разтуптя и установих, че повече няма връщане назад. И така до днес може би съм нарисувам повече от 300 картини, но за пръв път ги събирам в самостоятелна изложба и ми е доста развълнувано. За мен лично рисуването е като разговор с невидимото – омръзна ми баща ми да ми липсва толкова много. Установих, че мога да бъда по-спокоен и да установя едно друго общуване с него през рисуването, през картините,“ обясни още художникът Росен Карамфилов.