По време на официална церемония в Министерство на външните работи, която се

проведе на 24-ти юли, зам.-министърът на младежта и спорта, Петър Младенов, обяви новите Български младежки делегати към ООН. Младежите, които спечелиха националния конкурс, са Емили Караколева и Светослава Симеонова, като за техни резерви бяха избрани Полина Петкова и Димитър Фердинандов.

Българският младежки делегат към ООН се включва в делегацията на България в Общото събрание на ООН и Комисията по социално развитие на Икономическия и социален съвет на ООН, като взимат отношение по въпросите свързани с младежта и младежките политики.

Емили Караколева е ученичка в 12-ти клас. Председател е на Съвета на децата към Държавна агенция за закрила на детето. Емили е победител в национални конкурси по журналистическо писане, била е стажант в редица национални медии и е съавтор на книгата "Разкажи за твоята България“. Инициатор е на редица ученически кампании, сред които и първото училищно музикално студио, и национална ученическа кампания "Шанс за България“. Освен всичко останало е и част от първия български женски отбор по флаг футбол.

Светослава Симеонова е магистър-инженер по образование и социален предприемач по професия. Тя е съосновател и изпълнителен директор на успешната стартираща компания с кауза Foody, която се бори с проблема с разхищението на храна у нас. През 2021г. е обявена за "Sustainable lady of the year", а през 2023г е включена в престижната класация на списание Forbes "30 under 30" за България, именно в категория "Социално предприемачество". Светослава е човек с много каузи, сред които борбата за равенство между половете, постигането на устойчив начин на живот, както и борбата с климатичните промени.

Тази година селекционната кампания за младежки делегати към ООН отново се проведе в четири кръга. До последния етап достигнаха едва 7 младежи от първоначално явилите се десетки кандидати. Финалистите се явиха на интервю пред жури, в което участват представители на Министерството на външните работи, Министерство на младежта и спорта, Дружество за ООН в България, Национален младежки форум, Български дипломатически институт, асоциация

"Голям брат, голяма сестра“ – България, Европейска младежка карта. Позицията на младежки делегат към ООН съществува в около 40 държави от целия свят. С програмата "Български младежки делегати към ООН“ България се нарежда сред страните - лидери в световен и европейски план, които разпознават младите хора като равностоен партньор в процеси на вземане на решения на национално и международно равнище. Емили и Светослава ще работят рамо до рамо с настоящите делегати Александър Янев и Коста Каракашян за да бъдат гласа на младите хора в България.

Пожелаваме им успех!