Когато става дума за избор на подходящо спално бельо за зимата, често се поставя въпросът – олекотена завивка или одеяло от естествени материали? И двата варианта имат своите предимства.

Олекотените завивки са популярни заради тяхната способност да осигуряват топлина, без да добавят излишна тежест. Пълнежите често са от пух или пера, както и техните алтернативи като микрофибър. Завивките с пух осигуряват отлична изолация благодарение на естествените си свойства за задържане на топлината. Синтетичните алтернативи, като микрофибър и полиестер, също са чудесен избор, ако търсиш нещо по-достъпно или ако имаш алергии към пера и пух, предупреждават от homesandgardens.

Една от ключовите характеристики на олекотените завивки е тог рейтингът – стойност, която показва нивото на изолация. Завивките с тог рейтинг между 10 и 13.5 са идеални за зимата, като предлагат отлична топлоизолация, но също така не позволяват прегряване, благодарение на възможността да задържат влагата далеч от тялото.

Одеялата от естествени материали – вълна, кашмир или памук – също са класически избор за зимни нощи. Те не само че задържат топлината добре, но и позволяват на кожата да диша. Вълната е особено предпочитан материал, тъй като е естествено терморегулираща и устойчива на бактерии. Вълнените одеяла са дълготрайни и предоставят естествен комфорт, без да причиняват прекомерно изпотяване.

В България, родопските одеяла и юрганите са традиционен избор за зимата. Те са изключително топли, но могат да бъдат доста тежки. Основният им недостатък е свързан с поддръжката им – трудни са за пране и често изискват професионално почистване. Това е в контраст с олекотените завивки, които могат лесно да се перат в домашната пералня, което ги прави много по-удобни за ежедневна употреба.

Поддръжка и практичност

Олекотените завивки са много лесни за поддръжка. Те обикновено се перат в пералнята на деликатен режим и изсъхват бързо, което ги прави идеален избор за хора с активен начин на живот. От друга страна, одеялата от вълна или родопските одеяла често изискват химическо чистене или специални грижи поради деликатните влакна и риска от свиване при пране. Това може да бъде неудобство, особено ако предпочиташ да поддържаш спалното си бельо у дома​(