Изборният ден в Турция протече при слаба избирателна активност. Надпреварата в южната ни съседка беше между "Алианс за права и свободи" и "ДПС – Ново начало".

По-голяма част от гласоподавателите в Истанбул живеят в квартала с най-много български изселници - "Авджълар". Мнозинството от тях избраха да упражнят вота си на машина. Основно изборът ставаше с декларации, които могат да бъдат попълвани на място, за което помагат доброволци.

На изборите през юни гласа си упражниха около 46 000 души. Очакването е, че и на днешния ден числата ще са сходни.

168 са секциите в Турция, от които 51 - в Истанбул. Опашки от гласуващи нямаше. Сходна е ситуацията и в Измир. В Бурса се наблюдаваше малко по-висока избирателна активност. 

Кметът на район "Авджълар" - Утку Джанер Чайкара, посети две секции - най-големите в квартала, и заяви, че напрежението у нас не се е пренесло сред избирателите в Истанбул. Средно в този район гласуват 9000 души. "Изселниците не усетиха по този начин изострената политическа обстановка в България. Те си знаят най-добре кого да подкрепят", обясни той.

Макар и объркани в това какво избира България днес, имаше желаещи да гласуват както с бюлетина, така и на машина. Някои от тях разказват, че са забравили българския език.

Властите в Турция не са получили сигнали за сериозни нарушения, освен че не са били премахнати агитационни материали в изборния ден. 

В социалните мрежи се появи видеоклип, на който се вижда как кметът на Бурса е агитирал за една от партиите в Деня за размисъл. Този казус тепърва ще се анализира.