"Случващото се пред сградата на Централната избирателна комисия изглежда интересно, но то няма директно отношение към честността на изборите. Каквото и да се случи днес или утре, която и от двете фракции на ДПС да бъде регистрирана от ЦИК, борбата е кой ще вземе регистрацията на ДПС". Това заяви изборният експерт Даниел Стефанов по повод напрежението пред ЦИК за регистрацията на двете фракции на ДПС – от дни там стоят младежи, които да пазят ред за регистрация.

Той предупреди, че има риск някои хора да бъдат поставени под натиск да гласуват по един или друг начин. "Ако двете крила на партията бъдат регистрирани, тогава трябва внимателно да гледаме по всички изборни региони как върви борбата между тези две партии", обясни Стефанов. Според него всички ще могат да се явят, въпросът е под каква форма.

Той се опасява, че хората в България не вярват, че изборите са честни и затова те няма да отидат да гласуват. "Абсурдно е всеки елемент от изборния процес да бъде толкова политизиран, не е част от партийната борба", каза Стефанов. 

Бившият председател на Обществения съвет на ЦИК Румяна Дечева очаква днес да се постави началото на едно ново шоу. Тя смята, че това разделение ще доведе до допълнително напрежение при формирането на секционните избирателни комисии (СИК), а всички ние ежедневно ще се занимаваме с това кой от коя фракция е. "Ние сме част от най-богатите (визирайки членството на България в ЕС, НАТО и международните структури), а свеждаме обществото до едни битовизми", каза пред NOVA NEWS Дечева. Според нея и двете фракции на ДПС имат едно и също послание.

Дечева смята, че "на масата няма да бъде обществения ред на нашето общество". Според нея ще останат въпросите, от които искаме да се откъснем - от онова феодално подчинение на големи географски територии от нашата страна. "Наблюдаваме прехвърляне на гласове от една партия към друга на различните избори. Обществото не разбира по какъв начин нашият глас ще намали тяхното значение", каза бившият председател на ОС на ЦИК. Тя смята, че случващото се в ДПС е вътрешна битка, което ще даде възможност за взаимно укрепване и завземане на териториални позиции.