Учителите по религия представяме на децата истинската тематична насоченост на Рождество Христово по детски с много илюстрации и обяснения. Това каза в интервю за Радио "Фокус“ – Кюстендил Ивелина Николова, преподавател по религия. "Обучението по религия в Кюстендил протича на два пласта. Учителите по религия, които сме външни преподаватели, стъпваме в една много красива, благоприятна и празнична атмосфера точно в тези дни, която я създават учителите в детските градини и училищата. В този смисъл те могат да предадат на децата най-основния битов плат на празника Рождество Христово, там, където принципно стъпва българската традиция и общите познати практики в страната. Когато идва реч да се запознаем със съдържанието на празника, това за нас е улеснение, защото ние, учителите по религия, може да представим истинската тематична насоченост на този празник по детски - с много илюстрации, обяснения и понякога с театрално разиграване“, посочи Николова.

"Вярата и любовта се преподава индиректно. Тогава, когато децата усещат настроението на учителя – празнично и изпълнено с благопожелания и любов. Ако учителят по религия не пресъздава това в своята работа, няма как децата да разберат съдържанието и духа на това, което той преподава. За нас е истинска награда, когато виждаме в очите на децата не само разбирателство и любов, но и една голяма изненада, която всеки път трябва да бъде засищана с нови идеи, предложения и вариации на темата“, заяви тя.

Според нея по отношение на темата за Рождество Христово, децата винаги научават по нещо ново. "В средите, в които е намират - училищата и детските градини, това няма как да им бъде предадено. За нас е чест и удоволствие дам можем да ги запознаем със съдържанието на празника и неговата същина. Тъй като те вече от няколко месеца познават по-отблизо Иисус Христов, това за тях е най-хубавият момент, когато могат да разберат кога и как той е бил малък, разбира се по-малък от тях, но асоциирайки го до себе си, те достигат до по-близкото интимно усещане за присъствие на Спасителя в техния живот“, допълни Николова.