Политическите промени в две от най-големите икономики в Европа, тази на Великобритания и Франция, се отразяват върху развитието на финансовите пазари на целия континент. Това коментира финансистът от "Аларик Секюритис“ Иван Такев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Победата на лейбъристите на парламентарните избори във Великобритания беше възприета от финансовите пазари с голяма доза успокоение, обясни финансистът и добави, че след катаклизмите от 14-годишното управление на консервативната партия в Великобритания, всяко едно ниво на нормалност бива възприето положително от пазарите. "Лейбъристите просто трябва да направят минималното, за да могат да успокоят като цяло инвеститорите с поглед към Великобритания, и не се налага да правят чудеса. Да, няма да им бъде лесно и тепърва предстои да видим какво точно ще се случи, но поне при тях преобладава една доза на нормалност, а не резките залитания на консервативната партия от една крайност в друга.“

Самите предложения на лейбъристите в Великобритания са доста по-разумни, и според финансиста това е, което се оцени от инвеститорите. Лейбъристите признаха, че нямат магически магическа пръчка и не могат да решат бързо проблемите, и че ще заложат на дългосрочно инфраструктурно финансиране, на финансиране в зелени технологии и казаха също така, че ще създадат и Национален фонд за благосъстояние, именно през който да канализират инфраструктурното финансиране. "Всичко това е като цяло се възприема много положително от пазарите. Същевременно те не отвориха нито дума за увеличено разходване на държавни средства – нещо, което пък е основното притеснение за Франция,“ обясни той.

Франция освен, че си остава водеща европейска икономика от гледна точка и на дял от европейската икономика на БВП, но също така заема централно място и на капиталовите пазари. Така че няма как да бъде пренебрегнато това, което се случва във Франция както от гледна точка на пазарите на облигации, така и от тази на пазарите на акции, каза финансистът.

Според Иван Такев ситуацията във Франция стана прекалено неясна след изненадващата победата на лявото обединение "Нов народен фронт", които изпревариха националистите на Марин Льо Пен и центристите на президента Еманюел Макрон на втория тур от парламентарните избори в страната. Нито един от трита блока няма абсолютно мнозинство и не може да сформира самостоятелно правителство, категоричен е финансистът. "Това като цяло е по-скоро лоша новина, тъй като липсата на яснота плаши инвеститорите. Очевидно е, че ще ти трябва да бъде формирана някакъв форма на коалиция, но това означава в голяма степен постигането на компромиси – нещо, което като цяло пазарите не биха харесали,“ каза той и обясни, че един от компромисите най-вероятно ще бъде относно бюджетния дефицит, който във Франция е много висок.

Липсата на предвидимост за това какъв ще бъде резултатът от изборите в САЩ според Иван Такев води до неяснота какви биха били отраженията им върху финансовите пазари. "Непредвидимостта всъщност означава по-високи рискове, по-високи колебания в цените на всички финансови инструменти и дава повече възможности за печалби, но и по-големи възможности за реализирането на загуби.“