С нотка на охлаждане се посрещнаха тримесечните резултати на големите технологични компании в областта на облачните услуги, където се възлагат най-големи надежди и които са свързани като цяло и с изкуствения интелект, като това се отрази в лек спад на цената на акциите им. Това каза финансистът от Аlaric Securities Иван Такев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Alphabet – компанията-майка на Google първа оповести по-скоро разочароващи резултати свързани най-вече с облачния бизнес на Google, след което и Microsoft представиха резултати над очакванията на анализаторите като цяло, но пък белязаха ръст по-малък от очакванията, в резултат на което акциите незабавно паднаха с 7 на сто. Като цяло остава нотката за по-скоро охлаждане на всички облачни услуги. Това предстои да бъде потвърдено или пък отхвърлено от Amazon, които представят резултатите си утре след края на сесията, и това на практика ще завърши и цялостната картина на пазара,“ обясни той.

По думите му се наблюдава доста волатилна сесия и след това aftermarket в САЩ, като според него това ще продължи и в следващите дни до изясняването на практика на окончателната картина в сектора. През последните близо три седмици се случва т.нар. "ротация“ от големите компании към по-малките, в резултат на което индексът на малките компании Russell 2000 нарасна с около 10%, а NASDAQ отбеляза спад с около 6 на сто. "Причините тук са няколко, като основната е очакваното намаления на лихвените проценти през септември месец. Намаляването на лихвения процент за малките и средни компании би се отразило по-благоприятно за тях – те като цяло са по-задлъжнели и се финансират при по-високи лихвени проценти. Поради тая причина те биха били по-скоро печеливши от конкретната ситуация и заради това и на практика се случва и тази ротация,“ поясни той.

Бъдещето принадлежи на изкуствения интелект, категорично изрази мнение Иван Такев и добави, че печеливши бизнеси ще продължават да бъдат тези, свързани с развитието, имплементирането на AI в технологичния си процес, както и производителите на хардуер, върху който ще работят тези алгоритми на изкуственият интелект. "Всяко едно навлизане на нова технология първоначално е несигурно и има нужда от временни напасвания, но съвсем скоро ще видим доста по-всеобхватно използване на изкуствения интелект, включително и в ежедневни дейности."