Консултациите започват след като са приключили, това което партиите дават като публична информация е, че вече има договорка за коалиционно правителство и са определени министрите. Това каза Иван Сотиров, председател на Сдружение "Достойнство, отговорност, морал“, народен представител от СДС в 37-то и 40-тото народно събрание в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ .

"Президентът чак след като публично е обявено, че консултациите са приключили, президентът свиква консултации, което е един абсурд. Най-малкото това бавене 2 седмици със свикване на тези консултации, дори повече вече, не кореспондира с неговото предложение бързо да се приеме бюджет до края на година, което звучи като един елементарен ПР ход, от една страна бързаш да вкараш бюджет, нещо което технологично е невъзможно да се случи, същевременно се мотаеш 3 седмици преди да насрочиш консултациите за формиране на правителството.“

По думите на Иван Сотиров консултациите са били абсолютно формални, колкото да се отбие номера, защото такова е изискването на Kонституцията. Той оприличава консултациите като наддаване на обещания, които няма как да се случат в рамките на един бюджет и възможности, които има държавата.