При инцидента с простреляния полицейски служител в Пловдив се касае за неспазване на правилата и предоверяване на навика и на рутината. Това каза криминалистът и бивш служител на МВР Иван Савов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Според него вътрешният министър Калин Стоянов е бил в правото си да поиска оставката на началника на специализираните полицейски сили в Пловдив. "В една система като МВР, в която има единоначалие, винаги има някой, който носи административна отговорност. В тази ситуация законово е абсолютно оправдано това, което министър Стоянов е предприел“, обясни Савов.

По думите му има необходимост от сериозно и постоянно обучение на служителите в системата на МВР както за действия при опасни ситуации, включващи употребата на оръжие и помощни средства, така и по стрелба и отношение към оръжието. "Боравенето с оръжие е една верига от процеси, само една част от които е стрелбата. Имаме носене на оръжие, съхраняване на оръжие, боравене с оръжие, когато не стреляме с него – това са все неща, които се изграждат като навици, и ако не се поддържат, се получава това, което се случи с колегата“, коментира Иван Савов.