Народният представител Иван Петков е поканен от директора на Фонд "Росконгресс" Александър Стуглев да вземе участие в Източния Икономически Форум, който ежегодно се провежда във Владивосток, Русия. Заедно с него е и общинският съветник и зам.-председател на Общинския съвет на гр. Пловдив Илия Гатев.

Ден преди да вземе участие в най-големия икономически форум за Азия, народният представител Иван Петков имаше няколко срещи с политически и неправителствени организации в емблематичния финансов център на руската столица "Москва Сити“.

Първата им среща беше с представителите на лявата политическа формация "Справедлива Русия-Патриоти-За правда“ Ал. Романович и Всеволод Саломатов. На нея бяха обсъдени теми относно отношенията между България и Русия и сътрудничество на Българската социалистическа партия с тях.

След това Петков и Гатев проведоха срещи с представители на Асоциация на журналистите от БРИКС Мира Терада, Международния съвет на руските немци "Возрождение“, както и генералния директор на НПО "Дон Напо Интернешънъл“ Владислав Чевачин.