Лидерът на пловдивските социалисти и народен представител Иван Петков е в Москва и пътува за икономически форум във Владивосток. Той се съгласи да коментира за ZaPlovdiv.bg драматичната ситуация в БСП преди извънредните парламентарни избори.

"Положението е наистина драматично. И не само за БСП. Дори си мисля, че има целенасочена атака срещу две системни партии – БСП и ДПС. Разбиването им е факт, а това е удар и върху политическата система в страната. Дали някои нямат полза от това сериозно разклащане на системата? Да не би да предстои смяната й? Това са въпросите на деня.

Иначе в БСП вървят процеси, които могат да са оздравителни, но и могат да са катастрофални. Изненадан съм от поведението на Корнелия Нинова, от ината й. Аз не отричам нейните заслуги към партията. Тя имаше принос и към изчистването на пловдивската организация на БСП от герговщината. Но допусна и грешки, от които не може да избяга.

Да, подаде оставка и нямаше как да е друго след катастрофалните резултати на серията от избори. Но какво се случи? Тя също говореше за голямо ляво обединение, но вместо това се довери на компрометирани фигури като Калоян Методиев. Положението стана неудържимо.

Изумен съм и не намирам здрава логика Корнелия да постъпва по този начин – да прехвърля с пълномощно правомощия на други хора, да се търсят някакви юридически хватки, с които властта да остане в ръцете й. Непочтено поведение и съм безкрайно изненадан – нищо не предвещаваше такъв развой на събитията.

Моята прогноза? На 9 септември Върховният административен съд трябва да се произнесе за властта в партията. Но каквото и да е решението, Нинова може да направи друго – например да регистрира за изборите само БСП, докато новото ръководство подготвя коалиционно споразумение и регистрация на "БСП за България“. Нинова не играе феърплей. Регистрация на още една листа ще ни изправи и пред правни последици.

Не трябваше да получим това след изборните загуби, а консолидация, която да ни извади от тази дупка. Вместо това ние се изключваме и ще воюваме един срещу друг.

Как ще се държи пловдивската организация? Разбира се, че има подръжници на Нинова. Аз самият съм я подкрепял, когато действаше в интерес на партията. Очаквам здрав разум, колкото и нереално да ми се струва в този момент“.