Преди избори действаме стихийно, но проблемът е, че нямаме постоянна изборна администрация, каквато имат други държави-членки на Европейския съюз. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Иван Начев, който е и експерт по политическа интеграция на Европейския съюз.

По думите му изборният процес у нас отново е бил много сложен и объркващ: "Очакваме голям брой недействителни бюлетини. Още 2019 г. имаше голямо количество недействителни бюлетини, когато гласуването беше само на хартия. В малките населени места имаше стресова ситуация и за самите секционни избирателни комисии", обясни той и добави, че напрежение се създава и заради промените, които бяха направени в последния момент.

"Това всъщност поставя под съмнение избирателния процес дотолкова, доколкото ние като граждани не само не сме сигурни в резултата, но и тази непрекъсната промяна води до недоверие у нас в самите избори. В Европа има места, където бюлетините се пускат по пощата - за какво доверие става въпрос в изборната администрация. При нас ситуацията не е такава", изтъкна Иван Начев.

На въпрос има ли резон у нас да бъде създадена подобна администрация, политологът отговори: "Нямаме капацитетът, предвид това, което наблюдавам. Тук става въпрос за политически решения и политически назначения. Самият състав на ЦИК е политизиран сам по себе си, така че това към момента да имаме стабилна изборна администрация не е приложимо за нас. Но друго е приложимо, да има стабилност на законодателния процес, не да се променят правилата в 12 без 5".