Като напълно очаквани резултати със силно фрагментирано политическо пространство с лек отлив на гласове от някои политически партии за сметка на други – така определи картината от седмите поред избори за парламент политологът Иван Начев в Изборното студио на Радио "Фокус“.

"Ясно е че много трудно ще има кабинет поради диаметрално противоположни ценностни позиции на двете големи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Видяхме как прегръдката на ГЕРБ за малко не излезе смъртоносна за ПП-ДБ – те си научиха урока и трудно ще си възстановят онази подкрепа, която имаха тогава,“ каза той и допълни, че това, което постигна т.нар. "сглобка“ е, че извади Борисов и ГЕРБ от изолацията, в която се намираше след последния му редовен мандат.

Това са две политически формации, които имат влияние по различен начин. "Двете коалиции имат позиции, които са несъвместими,“ посочи той и даде пример с различията им по антикорупционните закони, орязването на конституционната реформа и дори несъгласието по въпроса кой да бъде главен прокурор. Според  политолога Бойко Борисов не иска да има правителство, което да зависи от някой друг, за да не изпадне той в същата в същата ситуация, в която изпадна ПП миналата година с т.нар. "сглобка“.

Има няколко неизвестни, които могат да предопределят какъв ще бъде и резултатът в новия парламент. Едната е колко партии ще влязат в парламента и доколко фрагментиран ще бъде той: "В крайна сметка купеният вот или корпоративният вот в България може наистина да промени леко нещата, тъй като разликите са много малки между всички тези парти“. Второто е какъв ще бъде резултатът от изборите за т.нар. две ДПС-та, защото това ще предупредили по-нататъшната борба вътре в партията. И третото неизвестно е как ще подходи ГЕРБ.