"Загубихме голям човек. Кирил Маричков е свързан с мен от малък. Неговият вуйчо беше най-добър приятел на баща ми. Душата ми се къса, но никой не беше до него на сцената, за да предотврати този ужасен инцидент.“ Това каза пред bTV музикантът Иван Лечев, който е бил с Маричков в деня на смъртта му.

Българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков почина вчера. Трагедията се е случила при инцидент във врачанското село Селановци.

Трябвало е Кирил Маричков да има концерт с "Фондацията“, но при качване на сцената за проби на звука той се е спънал и е паднал.

Лечев разказа подробности за трагедията. Той обясни, че са му казали, че Маричков се е спънал в калъфи на негови инструменти.

"Никой не беше достатъчно близо, за да предотврати това ужасно падане. Той е продължил до другия край на сцената и е паднал от метър и половина височина на лицето си. Никой не би могъл да оцелее при такъв инцидент. Душата ми се къса. Аз го видях, когато вече лежеше на земята“, каза Лечев.

Музикантът разказа и че в последната година е имало няколко подобни инциденти на сецаната с Маричков.

"Аз още не мога да го асимилирам, трябва задължително нещо да направим, за да почетем този голям човек. Той през последната година имаше няколко такива инциденти, говорихме, че вече е време да слезе от сцената. Но той казваше, че не иска, защото е негово призвание. За съжаление той си отиде именно там“, обясни Лечев.

Той добави и че Маричков не е искал много да се говори за концерта по случай юбилея му.

"За нещастие се оказа прав. Мисля, че страната ни има нужда от човек като Кирил Маричков“, каза още Иван Лечев.

Кирил Маричков си отиде 19 дни преди да отпразнува своя 80-годишен юбилей на 30 октомври 2024 г.