Днес в Министерството на външните работи се състоя среща на министър Иван Кондов с новоназначения посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в София  Н. Пр. г-н Натаниъл Копси.

Двете страни отчетоха отличното състояние на отношенията между България и Обединеното кралство, като обсъдиха възможности за надграждането и задълбочаването им както на двустранна основа, така и по линия на многостранни формати. В този контекст бе откроена значимостта на съвместната декларация за стратегическо партньорство между България и Обединеното кралство от октомври 2023 г. и инициативата на правителството на премиера Стармър за "рестартиране“ на отношенията на Обединеното кралство с ЕС. Бяха обсъдени и перспективите за развитие на двустранния политически диалог на високо и най-високо равнище.

Министър Кондов подчерта признателността на българската страна за последователната британска подкрепа за присъединяването на България към ОИСР и реферира към добрите предпоставки за задълбочаване на сътрудничеството между България и Обединеното кралство във всички сфери от взаимен интерес, въз основа на споделените ценности, сходства във външнополитическите приоритети и установените добри двустранни контакти.

Отбелязано беше ползотворното сътрудничество по отношение на противодействие на дезинформацията и хибридните заплахи, както и доброто взаимодействие в борбата с нелегалната миграция.

Обсъдени бяха и въпроси от европейския и международен дневен ред, в това число войната на Русия в Украйна,  сигурността в Черно море, Западните Балкани.