Ако падне ДДС ставката за българските плодове и зеленчуци това ще се изсветли голяма част от сектора.

Това каза земеделският производител Иван Кабуров, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Това го поискахме ние, с няколко предавания в медиите и с писмо до министъра на земеделието, с предложение за премахване на ДДС ставката върху българските плодове и зеленчуци, за намаление на 50% на осигуровките на работниците и за по-сериозен контрол върху границата и митниците със съседната ни държава Турция, Албания и Македония. Аз мисля, че ако ДДС ставката се премахне, в един период от една до две години ще се изсветли голяма част от този сектор, след като много добре знаем, че този сектор е в много тежко състояние и единственият шанс да оцелява е просто да се намали ДДС ставката, за да можем да бъдем конкурентни с нерегламентирания внос, който влиза от трети страни в България. Кабуров обясни, че една част от вноса е некачествена продукция, с недоказан произход и се продава без документи по тържища, борси.

Земеделският производител посочи, че въпреки съгласието на коалиционните партньори в управлението тази мярка да бъде приета от бранша са притеснени, че финансовият министър Асен Василев може да не приеме премахване на ДДС ставката върху българските плодове и зеленчуци.

"Получихме уверения от всички управляващи, че тя е подкрепена от тях, но единствено се опасявам, че министърът на финансите няма да я одобри, понеже тя ще повлече много други сектори, които ще искат премахване на ДДС-то, за да може крайната цена на продукцията да се намали и да помогне на крайния потребител, за да оцелее в тази криза“, допълни още Иван Кабуров.

Евелина БРАНИМИРОВА