Ние сме длъжници на децата си и трябва много бързо да им върнем онова, което те загубиха донякъде и заради нашия егоизъм. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ психологът Иван Игов.

По думите му никой не се е заел със задача да обясни на разбираем език на децата какво точно се случва по отношение на пандемията.

"Ние като възрастни сякаш бяхме доста егоистично настроени спрямо децата в последните 2 години. Ако си помислите по-реално, ще видите, че всъщност ние нищо не направихме за тях, освен че затваряхме или отваряхме училищата или ги учихме дистанционно. Но никой по-популярно не обясни какво се случва, никой не насочи към децата специални такива мерки. Едва сега, но това е вече на втората година, има някакви – това все пак е добре. Така че ние сме доста големи длъжници на децата си, особено на по-големите, които спокойно можеха да разбират какво се случва, какво става и да бъдат в помощ и да направят чрез своето активно поведение така, че да има по-малко заразени“, каза още психологът.

Иван Игов посочи, че пандемията предизвиква фрустрация, която от своя страна води до агресия.

Пандемията на практика предизвика една тотална фрустрация. Може би нашите слушатели знаят, че думата означава блокиране на възможността да извършваш конкретни обикновени действия и отнемане на възможността на контрол върху ситуацията, тоест, контрол върху собствения си живот. И да, някои от децата наистина създадоха такива депресивни състояния. За съжаление знам за случаи, когато деца дори отказват да излизат от къщи. Нещо като депресия, която при децата не би трябвало да я има. Така че има и такива случаи, те са по-редки. По-чести обаче са случаите на агресия – агресия към средата, и дори агресия към себе си“, допълни той.

"Всичко друго можем да оправим – и икономиката, и социалния си живот, но последствията върху децата могат да бъдат по-дълги и не знаем докъде те ще доведат. Аз лично си мисля, че може да се случи така, че когато тези сегашни тийнейджъри, деца, пораснат след десетина години направо да ни отрекат и да кажат, че това, което ние сме направили за тях, не е достатъчно – нещо, каквото се е случвало в Западна Европа да кажем през 60-те и 70-те години“, обясни Иван Игов.

Габриела ГАНЕВА