Скорошни изследвания у нас показват, че близо 1/3 от семействата започват да се справят все по-агресивно с проблемите, които имат. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ психологът Иван Игов.

"Логично е децата, живеейки в такава напрегната и агресивна среда, да я носят със себе си – в училище, на улицата, в отношенията си с връстниците. Трябва да се вземат се и мерки за това. Психологическите поражения от пандемията ще останат още години наред“, каза още той.

"Всяка година, когато децата тръгват редовно на училище, винаги напреженията, трупани в обкръженията около тях – вкъщи, в училище, в средата, се изразява в някакъв вид насилие или агресия, което става видимо. Обикновено, когато децата са онлайн, това насилие е невидимо, то става през социалните мрежи и по други начини. Нищо не се е променило в последните години. Всички изследвания, които сме правили навремето, показват, че има около 26-27% деца, които съобщават за себе си, че са тормозени постоянно“, обясни психологът.

По думите му наблюдаваме агресивни поведения още в началното училище.

"В България трябва да бъдат въведени сериозно програми за защита от насилието и тормоза между деца. Става дума за програми, които влияят изобщо върху училищните политики и средата. Такава програма беше направен от УНИЦЕФ. Аз я ръководих преди около 5-6 години. Имаме пълен набор от това какво едно училище може да направи – работа с учители, родители, със средата около училището, със самите деца. Такива програми са дълги и сравнително тежки и училищата не винаги имат възможност да ги правят“, добави Иван Игов.

"Повечето деца са свидетели на това, което се случва на другите. Ако те бъдат по-активни и знаят към кого да се обърнат, има ясни процедури и правила в едно училище, ще знаят как да реагират. Първоначално рефлексът е да упражним насилие върху насилникът“, добави той.

Според Иван Игов много деца израстват в студени семейства и това става причина за липсата на емпатия у тях.

"Това е липса на емпатия. Не разбираш собствените си чувства и особено чувствата на другите Не разбира, че другият страда и това страдание му причинява голяма болка, ти превръщаш страданието в някакъв вид изява за себе си. Затова ги качват в социалните мрежи. Емпатията, чувствителността, разбирането и подкрепата са неща, които трябва да бъдат научени. Много деца израстват в студени семейства, където не се показват чувства и не се говори за чувства. Затова се отнасят жестоко. Нормално е едно дете, израснало в подобно семейство, да няма представа какво значи това да разбираш, обичаш, да проявяваш емпатия и да подкрепяш“, коментира психологът.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"



Габриела ГАНЕВА