Смятам, че е важно нашето съвременно общество да се връща към такива примери като вестник "Вечерни новини“, вестник "Поглед“. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Иван Гранитски, издател на книгата за легендата "Вечерни новини“.

Той сподели и идеята за издаване на книга за вестника: "Идеята да се издаде книга за вестник "Вечерни новини“ е отдавна – преди повече от 5-6 години, тя стана реалност с усилията главно и работата на Тодор Коруев- големият наш публицист и журналист, който ни напусна преди една година. Дълго време той събираше материали, издирваше живи все още сътрудници и автори на вестника, снимково материал, документални свидетелства. Той внезапно си отиде, но книгата беше подготвена, но сега я издадохме“.

Иван Гранитски посочи, че "Вечерни новини“ е заемал особена роля в информационната ни среда.

"Смятам, че е важно нашето съвременно общество да се връща към такива примери като вестник "Вечерни новини“, вестник "Поглед“. Преди години издадохме подобна книга за вестник "Отечествен фронт“. Това са легендарни издания, които носят духа на онова време – повече от половин век. Сега виждаме, че наистина липсват на нашето общество. "Отечествен фронт“ и особено "Вечерни новини“ бяха много сериозни издания. "Вечерни новини“ беше единственият вечерен вестник – той имаше уникална роля в информационната среда на държавата тогава. Той беше непартизиран, неидеологизиран вестник – той поднасяше чиста и много обективна информация. Във вестник "Вечерни новини“ израснаха много големи български писатели и публицисти. Достатъчно е да споменем имената на Дико Фучеджиев, Йордан Радичков, Мирон Иванов, които след време станаха част от българската класическа художествена литература“, обясни той.

Иван Гранитски посочи, че книгата е панорама на един значителен период от българската история.

"Книгата се състои от спомени на редица действащи през годините журналисти, като и някои от основателите на вестника. Има спомени за Мишо Захариев – един от първите главни редактори, много важен деец по време на създаването и формирането на вестника. Споменати са имена като Петко Мангачев, Тодор Коруев, Иван Палчев, Йордан Гранитски – моя баща, и други много сътрудници и автори на вестника, които от различни ракурси предаваха и предават историята на вестника. Споменати са и някои интересни случаи, събития и тенденции. Има и много богат снимков материал за повечето от работилите журналисти и публицисти във вестника. Това е една панорама не само на вестник "Вечерни новини“, но по същество и на един значителен период от българската история“, допълни още той.

Цоня СЪБЧЕВА