Голям проблем е, че Министерство на здравеопазването в годините не изгради регистър, в който да въвежда лицата в с психични разстройства. Това е минус при процедурата за издаване на разрешително за оръжие, каза Иван Димитров, собственик и управител на стрелкови клуб, в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

"Получава се така, че информация относно здравословното състояние на дадено лице има единствено лечебното заведение, което го е лекувало. Регистър би могъл да се ползва от Министерство на здравеопазването и на МВР. Когато едно лице постъпи на лечение, това би следвало да бъде информация, която своевременно да достига до служба КОС, която издава разрешителните за оръжия“, каза още той.

"В момента никой няма информация дали лице, на което е дадено оръжие, страда от психично разстросйтво или не“, алармира Димитров. "След всеки инцидент говорим по темата известно време и всичко отминава“, подчерта Димитров.

"Всеки гражданин има право на самоохрана – то произтича от Конституцията. Това му дава право да кандидатства за притежаване на оръжие. Критериите за притежание, като изключим спортните и ловните цели, не са добре изяснени и опираме до субективната оценка на началника на районното управление или този, който взема крайното решение. Не е достатъчно ясно конкрентото лице има ли нужда от самозащита чрез оръжие или не, в тези случаи разрешителното се издава на базата именно на субективната преценка,к оето не би трябвало да бъде така“, категоричен е Димитров.

"Всяка държава в ЕС създава собствен ред – в Германия съм чувал, че има критерии относно това, дали кандидатстващото за разрешително за оръжие лице наистина се нуждае от самоотбрана – доколко е застрашено то. Лицата, които подадат в тази категори, получават оръжие, всички останали не могат дори да кандидатстват, защото не отговарят на този критерий“, подчерта Иван Димитров.

При кандидатстване за полчаване на разрешително за оръжие се изискват документи – свидетелство за съдимост, удостоверение от Национална следствена служба, уверение, че лицето не страда от психично разстройство. Плаща се държавна такса и диплома за основно образование.

"Лицата, които са осъждани, спрямо които има възбудено наказателно преследване, не могат до имат достъп до оръжие, не се издават разрешителни. Друг случай, в който не се издава документ, е наличието на нервно-психично разстройство“, подчерта Димитров .