"Незнайно защо сега трябва да се тълкува Устав. Да сте чували да се приема закон със задна дата? Нинова има един мандат по стария устав и един по новия. Има стар устав и нов устав. Дори да кажат, че това е втори мандат на Корнелия Нинова, той е непълен, тя подаде оставка. Каквото и да кажат, днешното решение е взето от страхливци", каза Ченчев. Това заяви депутатът от БСП Иван Ченчев в по NOVA NEWS. Думите му са малко след като от Контролната комисия на партията обявиха, че подалият оставка лидер на БСП Корнелия Нинова няма право на нов мандат начело на формацията.

"Защо скриха от Националния съвет на БСП, че цялото Изпълнително бюро е с подадена оставка от Корнелия Нинова. По устав председателят на партията подава оставка и на Бюрото", каза Ченчев. 

"Кристиан Вигенин отиде в деловодството и каза да се заведе оставката на Нинова, но да не се вписва оставката на членовете на Изпълнителното бюро", поясни депутатът. Сега временното ръководство на БСП е в оставка. Временният председател е в оставка", каза депутатът и обвини сегашното временно ръководство в реваншизъм.

Ченчев разкритикува и още няколко решения на партията. "Ако мотивът за изключване на Калоян Методиев е, че е бил от СДС, Атанас Зафиров от кои е бил? От "Гергьовден", които сега са в ГЕРБ. Паргов беше в партията на Яне Янев. Зафиров е назначил сътрудник в 50-ото Народно събрание бивш депутат от НДСВ. Тогава – оставки", каза Иван Ченчев. 

Според него сега е необходимо програмно правителство, подкрепено по 4-5 национални приоритета.