Най-обобщеният извод от изминалата последна година в Близкия изток е, че всяко насилие ражда още по-голямо насилие и така спиралата започва да се върти много бързо. Нападението на бойци от “Хамас" върху израелски мирни граждани, деца беше неприемливо влияние от страна на терористи. С основание се очакваше Израел да се защити и своите граждани. Това което виждаме през последната година в Ивицата Газа, поставя въпросът къде е границата на разумния и на нормалния отговор? И най-важното, как може да бъде постигнат по-стабилен мир в Близкия изток? В момента сме много по-далече от стабилен мир, отколкото бяхме преди година. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Той отбеляза, че враждата между Иран и Израел е много стар конфликт, в който има политически и религиозни мотиви и че при такъв конфликт трудно може да се каже коя е първоначалната игра, която го е запалила. "Той започва да се самопроизвежда и стига до една степен, в която той става неудържим и минава във война. Точно това се опитва светът да избегне от много години насам. Ако преди година имаше усилия от страна на арабските страни,  да помагат Израел да се впише в региона да се постигне траен мир.  Тези усилия сега  отидоха на боклука, защото няма как да се случи. Създават се повече възможности за остри и терористични действия обратно. Това, което виждаме в Газа и Ливан със сигурност ще породи нов тероризъм", отбеляза Ивайло Калфин.

"Възможна е пълномащабна война, ако е регионална война, в която участват всички страни, това вече е предпоставка за световен конфликт. Тези държави имат и ядрени оръжия и т.н. и повишаването на напрежението е не игра с огъня, а минаване оттатък", коментира Калфин.

По думите му Турция в лицето на своя президент има ясна позиция в подкрепа на палестинците на “Хамас" и “Хизбула".  "Турция през последните 15-20 години проявява все по-силен интерес да участва в дипломатическите отношения на ислямските държави. Турция има външнополитически интерес, но и пряко участие в процесите на Близкия изток. Не вярвам Израел да нападне Турция,  тъй като има достатъчно много фронтове, които си отвори и отиде далеч над възможностите си да поддържа тези фронтове. Държави като Ливан, Йордания, Египет, Саудитска Арабия от региона търсеха начин за умиротворяване, но вече трудно ще могат да застанат на страната на Израел.  Израел остава все по-самотен в региона с тази си война, подчерта Ивайло Калфин.

Той добави, че при този конфликт, който наблюдаваме в момента, няма как да бъде предотвратена бежанската вълна. "Да не забравяме, че войната в Сирия напълни Турция, Йордания, Ливан с бежанци.  С бомбардировките Израел прекъсна пътя между Ливан и Сирия".

Според него европейските политики за миграция имат нужда от оглеждане и допълнително подсилване. "Трафикът на хора и нелегалната миграция би трябвало да бъдат ограничени. Въпросът е с какви мерки разполага Европа, за да се случи това нещо. Липсват ясни идеи по какъв начин би могла да бъде спряна бежанска вълна. България като външна граница не виждам какво би могла да направи самостоятелно за намаляване на тези потоци. България е транзитна държава, бежанци не идват, за да останат в България. Отговорността на България да запази границите си е много силна, трябва да сме готови, че тя ще се увеличи", обясни Ивайло Калфин.

“Европа е най-големият донор на хуманитарна помощ в целия свят и продължава да го прави.Политически Европа много ясно изрази, включително и в днешния ден на годишнината от това жестоко и брутално нападение на “Хамас" в Израел, солидарност с еврейския народ и с Израел. Но в същото време хуманитарната ситуация, която последва от израелските действия до голяма степен засяга Европа. Без  Европа на практика няма как да има живот в Ивицата Газа. Европа поддържаше тези 2 млн. души, които живеят там да имат що годе нормален живот. Но Европа трудно може да намери политическите аргументи, за да спре конфликта. Има призиви към Израел за спиране на тези военни действия, които се предприемат в момента. Има международни мироопазващи сили в Ливан, хуманитарни мисии в Газа на ООН. Израел предлага на практика ООН да се изтегли, за да освободи терена за разчистване, което е огромна хуманитарна криза", заключи Ивайло Калфин.