Пред България има много проблеми, много въпроси, много възможности, които могат да се използват, само ако има стабилно правителство, което може да поеме ангажимент за следващите няколко години. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин.

По думите му политическите сили в България упорито не показват възможност да организират управлението на държавата, което продължава вече доста дълъг период и се превръща в много тежък хроничен проблем. "Няма достатъчно политическа отговорност и няма достатъчно политическа воля, за да се заемат под контрол нещата в държавата. И след като това продължава толкова дълго време, човек си задава въпроса дали пък на някой не му е по-удобно по този начин да бъде държавата, вместо да има ясно политическо управление.“

Според него ще бъде много лоша идея, ако се повтори "сглобката“ по някакъв начин и под някаква форма. Необходими са няколко стъпки за създаване на едно работещо правителство са, посочи още той, като според него държава се управлява с мнозинство в Народното събрание. "И след като една партия не може да спечели голямо мнозинство, това предполага създаването на коалиция с ясно разписано коалиционно споразумение, споделени отговорности, ясни цели пред обществото, така че да бъде на всички ясно какво се случва и какво ще се случва,“ каза Ивайло Калфин.  

Бившият министър изрази съмнение, че ще се случи нещо по-различно от предишните 6 опита, тъй като това са същите играчи и същите партии, в които той не вижда особен потенциал. "Надявам се в един момент някакво просветление да дойде в основните политически партии и да разберат, че те са създадени не само, за да създават скучни сериали по медиите и в парламента, а да управляват, и то да управляват добре държавата, да отговарят на това, което хората очакват от управлението,“ сподели той и добави, че докато партиите не изпълняват функцията си и не носят отговорността, за която са избрани, каквато и избирателна система да измислим, изборите за парламент са безсмислени. "Това не е от системата, това е от материала".